Η λίμνη που τρομοκρατεί τους δύτες… Φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας… Δείτε τι κρύβει

Ο τόπος μας

Οι θρύλοι και οι τρομακτικές ιστορίες για το σπήλαιο της λίμνης της Βουλιαγμένης δίνουν και παίρνουν. Όχι άδικα αφού στις δαιδαλώδεις στοές του έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ δύτες. Όσοι επαγγελματίες δύτες έχουν βουτήξει στο σπήλαιο βέβαια κάνουν λόγο για ένα πραγματικά μαγευτικό υποβρύχιο τοπίο. Και ανεξερεύνητο. Η χαρτογράφηση των στοών του δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης, δεν είναι απλώς μια λίμνη, αλλά ένα σπάνιο γεωλογικό , που προκαλεί ταυτόχρονα θαυμασμό και δέος με τα μυστικά που κρύβονται στο βυθό της. Είναι μια φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη της Αττικής. Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε, πριν περίπου 2.000 χρόνια, λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι’ αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία.

Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα. Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο και ιώδιο. Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και έχει καταλογογραφηθεί ως προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR3000006. Επιπλέον, χαρακτηρίστηκε ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Βίντεο από τους σπηλαιοδύτες Ερρίκος Κρανιδιώτης, Στέλιος Σταματάκης και Γιώργος Βανδώρος

Σύνολο επισκέψεων 2,398 , Σήμερα 3