Δεν έχει παραλίες, αλλά πολύ πέτρα… Αυτός ο τόπος μας αναδείχθηκε στα 20 ομορφότερα μέρη της Ευρώπης

Ο τόπος μας

Από τα νορβηγικά νησιά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, έως τα καλυμμένα με δάση βουνά στη Ρουμανία, τις ανεμοδαρμένες αμμώδεις παραλίες στην Ουαλία και τις παγωμένες λίμνες στα Βαλκάνια, η Ευρώπη βρίθει από θεαματικά και άκρως εντυπωσιακά μέρη.

Τη λίστα με τα πιο όμορφα τοπία που συναντά κανείς στη Γηραιά Ήπειρο δημοσίευσε το CNN Travel, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα ελληνικό.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το δημοσίευμα οι ιστορικές πόλεις της Ευρώπης και οι μεσογειακές ακτές της προσελκύουν αμέτρητους τουρίστες κάθε χρόνο, ωστόσο οι καλύτεροι προορισμοί της είναι οι απομακρυσμένοι και εκείνοι που είναι γνωστοί κυρίως σε ντόπιους και πραγματικά ψαγμένους ταξιδιώτες.

Το Ζαγόρι ως παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο | Πεμπτουσία

Το ελληνικό μέρος που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη λίστα με τα 20 ομορφότερα μέρη στην Ευρώπη –σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση– δεν είναι άλλο από το Ζαγόρι. Είναι ο ιστορικός τόπος της χώρας μας με φυσικό κάλλος, σημαντικό και άριστα διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό. Με μοναδική μορφολογία εδάφους, υψομετρικές διαφορές, ύπαρξη ποταμιών αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο για τη δημιουργία ενός δικτύου από δρόμους και γεφύρια. Λιθόστρωτοι δρόμοι ή καλντερίμια, πέτρινες σκάλες, μονοπάτια και πάνω από 100 γεφύρια είναι τα βασικά στολίδια του Ζαγορίου.

Στο άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι αν και η Ελλάδα φημίζεται για τα αμέτρητα νησιά της, οι γοητείες στην ενδοχώρα της είναι εξίσου εντυπωσιακές. Μία από αυτές, λοιπόν, και το Ζαγόρι, όπου συναντάται ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου, μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές περιοχές από άποψη φυσικού πλούτου στην Ευρώπη.

Ζαγόρι:Περπατώντας ..στο γεφύρι του Κόκκορη[βίντεο] - EPIRUS TV NEWS

Το απαράμιλλης ομορφιάς και βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, αναλογικά με το βάθος του, Φαράγγι του Βίκου, προσφέρεται για ημερήσιες πεζοπορίες, ενώ η χιονισμένη κορυφή της Αστράκας είναι ένα θέαμα που πραγματικά σαγηνεύει, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από (μόνο) έναν καλοκαιρινό προορισμό.

Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει στην περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο, οι πέτρινες γέφυρες του Ζαγορίου, και πιο συγκεκριμένα το τρίτοξο Καλογερικό γεφύρι, γνωστό και ως «Του Πλακίδα» κοντά στο χωριό Κήποι.

Στο βιβλίο Γκίνες το φαράγγι του Βίκου – EnergyIn

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τις 20 κορυφαίες περιοχές της Ευρώπης σύμφωνα με το CNN Ttravel:

Λίμνη Ίναρη, Φινλανδία
Νησιά Λοφότεν, Νορβηγία
Ουνστ, Νησιά Σέτλαντ, Σκωτία
Ζαγόρι, Ελλάδα
Yorkshire Dales, Αγγλία
Βουνά Apuseni, Ρουμανία
Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία
Picos de Europa, Ισπανία
Adelboden, Ελβετία
Henne Strand, Δυτική Γιουτλάνδη, Δανία
Εθνικό Πάρκο Δάσους Βαυαρίας, Γερμανία
Εθνικό Πάρκο Hoge Veluwe, Ολλανδία
Union Hall, Ιρλανδία
Barmouth, Ουαλία
Λίμνη Bohinj, Σλοβενία
Susak, Κροατία
Εθνικό Πάρκο Hortobagy, Ουγγαρία
Εθνικό Πάρκο Białowieża, Πολωνία
Jurkalne Seashore Bluffs, Λετονία
Λίμνη Βέτερν, Σουηδία