Εκατοντάδες προσκυνητές για… την “Παναγιά του Χάρου”. Ένα… θαύμα που επαναλαμβάνεται. Εικόνες

Ο τόπος μας

Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται κάθε χρόνο στο μικρό νησί των Λειψών για να προσκυνήσουν σήμερα, 23 Αυγούστου, την “Παναγιά του Χάρου” που εορτάζει…

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Στο μικρό εκκλησάκι του 1600, στο νησάκι των Λειψών στα Δωδεκάνησα, τιμούν στις 23 Αυγούστου, την Παναγιά του Χάρου, εννέα μέρες μετά την Κοίμησή της. Μέσα σε αυτό το ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν μοναχοί από την Πάτμο, στεγάζεται η μοναδική στο είδος της εικόνα της Παναγίας του Χάρου, μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της ως βρέφος όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού πάνω του. Είναι μια πρωτότυπη απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό  μαρτύριο για αυτό και φέρει η εικόνα αυτό το όνομα…

Πλήθος προσκυνητών έρχεται στους Λειψούς για να προσκυνήσουν την εικόνα του θαύματος… Σύμφωνα με μαρτυρίες, τον Απρίλιο του 1943 μια νεαρή κοπέλα, τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας λευκούς κρίνους ως προσφορά στην Παναγία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελε να ζητήσει εκείνη την ταραγμένη περίοδο από την Παναγία.

Με το πέρασμα των ημερών, όπως ήταν φυσικό οι κρίνοι μαράθηκαν. Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1943 κάποιοι επισκέπτες διαπίστωσαν πως οι μαραμένοι κρίνοι είχαν αρχίσει να πρασινίζουν και ουσιαστικά να ξαναζωντανεύουν.

Στις 23 Αυγούστου, οπότε και γιορτάζει ο συγκεκριμένος Ναός οι κρίνοι είχαν νέα μπουμπούκια.

Άνθρωποι που επισκέπτονται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν την ξεχωριστή αυτή εικόνα της Παναγίας, λένε πως το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.