“Χάθηκε” η θάλασσα στην Κρήτη… Γιατί υποχώρησε η στάθμη των υδάτων. Εικόνες

Και όμως συμβαίνει...

Σημαντική υποχώρηση της στάθμης των υδάτων παρατηρήθηκε στην Κρήτη από επιστήμονες του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ. Το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου αποκαλύφθηκε μια μικρή αμμουδιά λίγα μέτρα από τον Κούλε. Μάλιστα,  ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ήδη έχει ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονο στις ακτές του Λιβάνου, της Μάλτας και της Ν. Ιταλίας, ενώ tο φαινόμενο σε μεγάλη ένταση, παρατηρήθηκε και στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας.

Η επιφάνεια της θάλασσας τη περίοδο αυτή κυμάνθηκε στα 30 έως 50 cm κάτω από τη μέση στάθμη στη περιοχή γύρω από το λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με επιστήμονες η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τη διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης. Όπως επισημαίνουν το μετεωρολογικό μοντέλο του CoastalCrete (WRF-ARW) έδειξε ένα παρατεταμένο υψηλό βαρομετρικό στην περιοχή τις τελευταίες μέρες. Αυτή η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία υπήρξε πολύ αυξημένη αυτήν την περίοδο πάνω από τη περιοχή, είναι ο λόγος της “υποχώρησης” των υδάτων που παρατηρήθηκε μιας και παράλληλα ο άνεμος ήταν πολύ χαμηλός και παροδικός.

Το φαινόμενο της υποχώρησης των υδάτων αποτυπώθηκε έντονο και στη περιοχή της Παχειάς Άμμου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περιοχή η υψομετρική υποχώρηση υπολογίστηκε γύρω στα 35 cm, κάτι που οριζόντια αποτυπώθηκε στη διεύρυνση της παραλίας μέχρι και 5 μέτρα τοπικά.

‘Αμπωτη: Από την Κρήτη ως το Καβούρι “στέρεψε” η θάλασσα