Χιλιάδες “άψυχα” κτίρια απειλούν τη ζωή μας… Σεισμολόγοι: Να κατεδαφιστούν άμεσα…

Και όμως συμβαίνει...

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή και χαρακτηρίζουν αυτά τα κτίρια ως μια “ωρολογιακή βόμβα” για την ζωή της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας. Στην Αθήνα περισσότερα από 1.400 είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους κατοίκους και τους περαστικούς.

Από αυτά τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ διπλάσια, δηλαδή άλλα 400, έχει χαρακτηρίσει από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα υπόλοιπα εκτιμάται πως είναι ακίνητα που, είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για κατοικίες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου και τα πολλά συμβόλαια κληρονομιάς εγκαταλείφθηκαν από τους κληρονόμους τους.

Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν περίπου 20.000 διατηρητέα. Από αυτά τα 11.500 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα υπόλοιπα 8.500 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το θέμα είναι παλιό χωρίς όμως να έχει υπάρξει λύση αν και όλοι συμφωνούν ότι η επικινδυνότητα είναι μεγάλη. Ο λόγος γίνεται ξανά καθώς μετά τους απαραίτητους ελέγχους του Δήμου Αθηναίων προέκυψε πως 13 κτίρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν και πλέον αναμένεται να εκδοθούν και οι σχετικές άδειες.

Ωστόσο, το αλαλούμ με τα «άψυχα» κτίρια της χώρας είναι μάλλον μια ακόμα ευθύνη που δεν θέλει να αναλάβει κανένας φορέας. Όμως δυστυχώς, οποιαδήποτε λύση παρεμποδίζεται από την πολυπλοκότητα των σχετικών πολεοδομικών ή αστυνομικών διατάξεων, και κυρίως την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του προβλήματος.

Άλλωστε, τα εγκαταλελειμμένα και ειδικά τα επικίνδυνα ή και επικινδύνως ετοιμόρροπα, εάν δεν γίνουν δραστικές και συντονισμένες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία, λόγω αφενός μεν, της λειτουργικής, στατικής, ενεργειακής ανεπάρκειας τους και της συσσώρευσης φθορών σε αυτά, αφετέρου δε, της πολύ-ιδιοκτησίας, των φορολογικών βαρών και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων για την συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση τους ειδικά ενόψει του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας των διαδικασιών έγκρισης αποκατάστασης τους στην περίπτωση των Διατηρητέων.

Η αποχώρηση του 20% του μόνιμου πληθυσμού της Αθήνας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και η συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την τελευταία οκταετία, οδήγησαν στην αυξανόμενη εγκατάλειψη κτηρίων και καταστημάτων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και την εικόνα της πόλης.
Οι σεισμολόγοι, για μία ακόμη φορά κάνουν έκκληση, όλα αυτά τα κτίρια που δεν έχουν ιστορική αξία, που δεν έχουν ιδιοκτήτη, που είναι εγκαταλελειμμένα, να κατεδαφιστούν.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, θεωρεί ότι καλό θα ήταν καταρχήν να γίνει μια καταγραφή ανά Δήμο, των ετοιμόρροπων και παλαιών κτιρίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, και εν συνεχεία, να ανοίξει ο δρόμος για κατεδαφίσεις.

“Είναι μια μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία, καθόλου απλή, η οποία πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική πολιτική χωροταξικής αναβάθμισης των πόλεων, αλλά πρέπει κάποτε να το αντιμετωπίσουμε σαν θέμα, και να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη”, επισημαίνει και προσθέτει: “Οι Δήμοι πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, τους συμφέρει να τρέξει μια τέτοια διαδικασία, εκείνοι θα ωφεληθούν, θα δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι για τους δημότες τους, θα αλλάξει η εικόνα τους, αφού μιλάμε για πάρα πολλά τέτοια κτίρια”.