Επιβεβαιωμένα ωφελεί την υγεία μας, αλλά μπορεί και να την βλάψει. Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Διατροφή

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός, περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές.

Όμως, πέραν των θετικών, μπορεί να έχει και αρνητικά επακόλουθα για την υγεία σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ο κουρκουμάς έχει αντιπηκτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Η λήψη κουρκουμίνης μαζί με αντιπηκτικά (αραιωτικά) αίματος όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη και η βαρφαρίνη μπορεί να αυξήσει την επίδρασή τους και να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Ακόμη ο κουρκουμάς επειδή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, έχει αθροιστικά αποτελέσματα με τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει την πέψη αυξάνοντας τα επίπεδα οξέων του στομάχου. Αυτά με την σειρά τους αναστέλλουν την αποτελεσματικότητα των αντιόξινων φαρμάκων. Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε πρέπει να τον αποφύγουν όσοι λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή.

Ο κουρκουμάς περιέχει περίπου 2% οξαλικό. Σε υψηλές δόσεις, αυτό μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση.

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να εμφανίσει κάποιες ήπιες παρενέργειες σε υψηλότερες δόσεις. Όπως, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος, μετεωρισμός και διάρροια. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ναυτία,ακόμη δερματικό εξάνθημα.

Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

Σύνολο επισκέψεων 1,302 , Σήμερα 3