Αν δεν φάτε φασολάδα από εδώ… να μην φύγετε

Διατροφή Ο τόπος μας

Εκτός από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική ομορφιά του το Πήλιο έχει καταφέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες του και για πολλούς άλλους λόγους…

Ένας από αυτούς είναι και οι υπέροχες γεύσεις που προσφέρει με την εξαιρετική κουζίνα των ντόπιων που αν και πέρασαν εκατοντάδες χρόνια κατάφεραν να διατηρηθούν ως τις ημέρες μας.

Δεν υπάρχει επισκέπτης του Βουνού των Κενταύρων που να μην έχει γευτεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα. Ένα αχνιστό πιάτο που μοσχοβολάει αρώματα από τα προϊόντα της φύσης και κάνει τη ντόπια φασολάδα να ξεχωρίζει .

Στο ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει ταβέρνα και εστιατόριο που να μη διαθέτει στο μενού του την αξεπέραστη φασολάδα που είναι συνώνυμη του τόπου και απαραίτητη για τον κάθε επισκέπτη.

Στα Χάνια του Πηλίου, τον μικρό οικισμό που βρίσκεται στο πέρασμα από το δυτικό προς το ανατολικό Πήλιο και μία ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες», οι ταβέρνες, που κατακλύζονται από κόσμο, κυρίως τον χειμώνα, έχουν κύριο πιάτο τη φασολάδα και μαζί της το επίσης διάσημο σπετζοφάι του Πηλίου.

Από τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και οι Πηλιορείτες που μετακινούνταν με τα πόδια ή τα ζώα προς τον Βόλο έπρεπε να περάσουν από τα Χάνια. Είτε διανυκτέρευαν εκεί, είτε όχι οι συνθήκες και το πολύ χιόνι απαιτούσαν κάτι ζεστό και συνάμα δυναμωτικό. Και επειδή υπήρχε φτώχεια το καλύτερο φαγητό ήταν η φασολάδα από τις φασολιές που αφθονούσαν στην περιοχή. Έτσι καθιερώθηκε η φασολάδα στο Πήλιο.

Η πηλιορείτικη φασολάδα πέραν της καλής ποιότητας φασολιού απαιτεί και μεράκι. Χρειάζονται λίγα σχετικά ντόπια υλικά. Φασόλια, καρότα, σέλινο, καυτερή πιπερίτσα, κρεμμύδι και ντομάτα είναι τα απαραίτητα. Τα “πειραγμένα” πιάτα μπορούν να έχουν χίλια ακόμη πράγματα, αλλά η παραδοσιακή φασολάδα είναι μία… Πληροφορίες ΑΜΠΕ.