Προσοχή με τις λεκάνες τουαλέτας. Πως μπορεί να κολλήσετε κορονοϊό, από εκεί που δεν το περιμένετε

Υγεία

Επιστήμονες από την Κίνα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν πηγαίνουμε σε λεκάνη τουαλέτας, ιδιαίτερα όταν είναι σε δημόσιο χώρο. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι με ανοικτό το καπάκι, υπάρχει κίνδυνος να διασπαρεί ο κορονοϊός Covid-19, διότι η ανάδευση  του νερού δημιουργεί ένα «σύννεφο» από μολυσμένα σταγονίδια που διασκορπίζονται στον αέρα.

Το «σύννεφο» αυτό δεν περιορίζεται κοντά στη λεκάνη, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, μπορεί εύκολα να φτάσει στο ύψος του κεφαλιού του μέσου ανθρώπου. Μπορεί επίσης να φτάσει σε απόσταση 1 μέτρου γύρω από την λεκάνη, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yangzhou.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού SARS-CoV-2 μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες, αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

Θα μείνεις άφωνος! Σε όλη σου τη ζωή έχεις ΛΑΘΟΣ στάση στην ...

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες δημιούργησαν προσομοιώσεις της ροής του νερού και του αέρα στις τουαλέτες όταν τραβάει κανείς το καζανάκι. Οι προσομοιώσεις έδειξαν πως όταν το νερό εισέρχεται στη λεκάνη από ένα σημείο, κτυπά την απέναντι πλευρά της λεκάνης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται δίνη που στέλνει σταγονίδια σε ύψος σχεδόν 1 μέτρου προς τα πάνω.

Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνται στον αέρα επί περισσότερο από 1 λεπτό. Επομένως μπορεί εύκολα να τα εισπνεύσει ένα άτομο. Μπορεί επίσης να καταλήξουν στις επιφάνειες γύρω από την τουαλέτα. Η ανοδική ταχύτητα των σταγονιδίων είναι μεγαλύτερη στις λεκάνες με δύο εισόδους έκπλυσης, που δημιουργούν υδροστροβιλισμό. Έτσι, σχεδόν το 60% των σταγονιδίων που δημιουργούνται φθάνουν ψηλά πάνω από το κάθισμα της λεκάνης, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προειδοποιούν να τραβάμε το καζανάκι μόνο με κλειστό καπάκι. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν το καπάκι είναι ανοικτό, διασκορπίζονται στις γύρω επιφάνειες κάθε είδους λοιμογόνα βακτήρια και ιοί. Στους ιούς αυτούς ίσως πρέπει να προστεθεί και ο νέος κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές. Πηγή, περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», iatropedia.gr. ΑΠΕ-ΜΠΕ