Τα δίχτυα των ψαράδων είναι φορτωμένα με ψάρια, αλλά και με κάθε λογής απορρίμματα… Οι επαγγελματίες αλιείς με τις μηχανότρατες σαρώνουν τον πυθμένα της θάλασσας σε βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα και με έκπληξη διαπιστώνουν ότι… αλιεύουν ακόμη και τσιμεντόλιθους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψαρεύοντας απορρίμματα» συλλέγονται και καταγράφονται τα απορρίμματα που πιάνονται στα δίχτυα των αλιέων. Κατά τη χρονική περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση isea, στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικά το συνολικό βάρος απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν ανέρχεται στους 8 τόνους τα οποία αποτελούνταν από 10.498 κομμάτια απορριμμάτων.
Στα δίχτυα τους βρέθηκαν πλαστικά από αλιευτικά κυρίως εργαλεία, όπως δοχεία, μπιτόνια, κουβάδες, βαρέλια, σχοινιά που προέρχονται και από θερμοκήπια αγροτών ακόμη και τσιμεντόλιθοι με σχοινιά που χρησιμοποιούνται από άλλους αλιείς (γρι – γρι) και δεν τα μαζεύουν…
Ακόμη, βρέθηκαν στο βυθό πλαστικά βαρελάκια που χρησιμοποιούνται από αλιείς χταποδιών,(το θαλάμι που λέγανε κάποτε και ήταν κεραμικό αλλά έγινε στην πορεία και αυτό πλαστικό), πολλά από τα οποία τους φεύγουν, καταλήγουν στα βαθιά και τα μαζεύει η τράτα.
Το πρόγραμμα Fishing for Litter «Ψαρεύοντας απορρίμματα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας και να τα καταγράψουν σε φόρμα καταγραφής που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.
Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλους σάκους που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. το Fishing For Litter έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και θα συνεχίσει να υλοποιείται για όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, και του Βόλου που συγκεντρώνουν περίπου το 43% των νηολογίων τράτας στην Ελλάδα.
Βίντεο από την περιβαλλοντική οργάνωση isea
https://www.facebook.com/iSea.org/videos/280204936502050/