Αυτός ο καταστροφικός σεισμός, πριν 85 χρόνια, έκανε αντισεισμικές τις κατασκευές. Βίντεο της εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, πριν από 85 χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1928, ώρα 22:14, σημειώνεται ισχυρός σεισμός στην περιοχή της Κορίνθου, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος πέντε χιλιομέτρων και το επίκεντρό της περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, κοντά στη διώρυγα και εντός του τριγώνου Κόρινθος-Καλαμάκι-Λουτράκι. Από το σεισμό καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των περίπου δύο χιλιάδων κτιρίων της πόλης της Κορίνθου, κυριολεκτικά ισοπεδώνοντας την πόλη, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και σε γειτονικά χωριά και οικισμούς όπως το Λουτράκι.

Οι καταστροφές ήταν σαφώς δυσανάλογες του μεγέθους του σεισμού και σε αυτό συνεισέφεραν το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, το ασταθές υπέδαφος και η χαμηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής των κτιρίων της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο τα θύματα και οι τραυματίες περιορίστηκαν σημαντικά, οι πηγές καταγράφουν 20 νεκρούς και 30 τραυματίες, χάρη στις πολλές μικρές σεισμικές δονήσεις που είχαν προηγηθεί και επέτρεψαν στην πλειοψηφία των κατοίκων να εξέλθει εγκαίρως από τις οικίες.

Με αφορμή την καταστροφή της Κορίνθου από το σεισμό εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα νέοι κανονισμοί αντισεισμικής κατασκευής. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 85 ετών από τον καταστροφικό σεισμό του 1928 στην Κόρινθο παρουσιάζει απόσπασμα από τη σειρά ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ με σχετικό αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από επίκαιρα της εποχής.

Loading