Ένας γίγαντας των θαλασσών κυκλοφορεί στο Αιγαίο. Ξεκινά κατάδυση 600 μέτρων…

Και όμως συμβαίνει...

Βλέπετε μία φάλαινα φυσητήρα στο ανατολικό Αιγαίο… Μόλις ξεκινάει μία κατάδυση που θα φτάσει περίπου τα 600 μέτρα βάθος και θα διαρκέσει σχεδόν μία ώρα.

Aυτοί οι γίγαντες των θαλασσών μας έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για πολλές χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια χρόνια, παρά τις αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές.

Κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο για τους φυσητήρες, στο οποίο μάλιστα βασίζεται η επιβίωση τους, είναι ότι διαχειρίζονται την τροφή τους. Τρέφονται κυρίως με βαθύβια είδη καλαμαριών τα οποία ευτυχώς δεν θεωρούνται κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ένας αρσενικός φυσητήρας χρειάζεται περίπου ένα τόνο τροφής ημερησίως. Καθώς βρίσκεται συνεχώς σε μεταναστευτική κίνηση, ποτέ δεν εξαντλεί ένα συγκεκριμένο απόθεμα τροφής, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να ανακάμπτει συνεχώς.

Όπως επισημαίνει το Archipelagos, “ας αναλογιστούμε την αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους, που αν και θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο έξυπνους από τα υπόλοιπα είδη, εξαντλούμε με βουλιμία το κάθε απόθεμα της τροφής μας, συχνά μέχρι τα όρια της κατάρρευσης”.