Οι ψυχολόγοι διαπιστώνουν: Έχουμε έναν νέο… εχθρό. Την κόπωση από την πανδημία

Ψυχογραφείν

Όταν ο κορωνοϊός άρχισε να σαρώνει σε όλο τον κόσμο την περασμένη άνοιξη, άνθρωποι από το Σιάτλ έως τη Ρώμη και στην Ελλάδα ακύρωσαν γάμους και διακοπές, διέκοψαν τις επισκέψεις στους παππούδες και ήλπιζαν ότι θα ήταν μια σύντομη, αλλά ουσιαστική περίοδος απομόνωσης.

Αλλά το καλοκαίρι δεν εξάλειψε τον ιό. Και με το φθινόπωρο έχει έρθει ένα άλλο επικίνδυνο, ανεξέλεγκτο κύμα μολύνσεων που σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι τα χειρότερα ποσοστά της πανδημίας μέχρι στιγμής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια γνωστά κρούσματα την περασμένη εβδομάδα και ανέφεραν περισσότερες από 70.000 νέες λοιμώξεις την Παρασκευή, οι περισσότερες σε μία μέρα από τον Ιούλιο. Δεκαοκτώ πολιτείες πρόσθεσαν περισσότερες νέες μολύνσεις από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των επτά ημερών από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα της πανδημίας.

Στην Ευρώπη, κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται. Η Βρετανία επιβάλλει νέους περιορισμούς και η Γαλλία έχει θέσει τις πόλεις σε «μέγιστη προειδοποίηση», διατάζοντας πολλούς να κλείσουν όλα τα μπαρ, γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα. Η Γερμανία και η Ιταλία έκαναν ρεκόρ για τις περισσότερες καθημερινές περιπτώσεις. Και η Τσεχική Δημοκρατία περιέγραψε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «σε κίνδυνο κατάρρευσης», καθώς τα νοσοκομεία είναι συντριμμένα και συμβαίνουν περισσότεροι θάνατοι από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή στην πανδημία.

Ινομυαλγία και χρόνια κόπωση - Κούραση και ατονία - Παθολογία - Υγεία

“Οι άνθρωποι βαρέθηκαν να βάζουν καρδούλες στα παράθυρά τους και αρκουδάκια”, δήλωσε η Κάτι Ρόζενμπεργκ (Katie Rosenberg) δήμαρχος του Wausau, Γουοσκάνσιν, μια πόλη 38.000 κατοίκων, όπου ένα νοσοκομείο έχει ανοίξει μια επιπλέον μονάδα για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19. «Κουράστηκαν»!

Σε μέρη του κόσμου όπου ο ιός επανεμφανίζεται, το ξέσπασμα και η αυξανόμενη αίσθηση απάθειας συγκρούονται, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Επιστήμονες της υγείας λένε ότι η αυξανόμενη ανυπομονησία είναι μια νέα πρόκληση καθώς προσπαθούν να επιβραδύνουν τα τελευταία κρούσματα και απειλεί να επιδεινώσει αυτό που φοβούνται ότι μετατρέπεται σε καταστροφικό φθινόπωρο.

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, όπου ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι περίπου το ήμισυ του πληθυσμού βιώνει «πανδημική κόπωση».

Οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες, δήλωσε ο Δρ Χανς Κλατζ (Hans Kluge,) περιφερειακός διευθυντής της ΠΟΥ για την Ευρώπη. Έρχεται με ένα εξαιρετικό κόστος, το οποίο έχει εξαντλήσει όλους μας.

Την άνοιξη, ήταν ο φόβος και η αίσθηση του “Είμαστε όλοι μαζί”, δήλωσε η Βέιλ Ράιτ (Vaile Wright), ψυχολόγος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας που μελετά το άγχος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα, είπε. Ο φόβος έχει αντικατασταθεί πραγματικά με κούραση…