Η αποκάλυψη του γνωστότερου κομήτη που μας επισκέπτεται, τακτικά, από το 240 π.Χ…

Κόσμος Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου του 1986, η διαστημοσυσκευή Giotto του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA προσέγγισε στην πλησιέστερη δυνατή απόσταση τον κομήτη του Χάλλεϋ, φωτογραφίζοντας τον πυρήνα του από απόσταση μόλις 600 km.

Αναμφισβήτητα, ο κομήτης του Χάλλεϋ είναι ο γνωστότερος κομήτης. Με περίοδο 75-76 χρόνια, ο κομήτης του Χάλλεϋ μάς επισκέπτεται τακτικά τα τελευταία 2.400 χρόνια, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι περιοδικές του διελεύσεις είχαν παρατηρηθεί και καταγραφεί ήδη από το 240 π.Χ.

Το επόμενο ραντεβού του μαζί μας υπολογίζεται για τα μέσα του 2061. Το 1986, μάλιστα, στο τελευταίο πέρασμά του από την διαστημική μας γειτονιά, πέντε διαστημοσυσκευές, δύο Σοβιετικές, δύο Ιαπωνικές και μία Ευρωπαϊκή, προσπάθησαν να του αποσπάσουν από κοντά τα μυστικά που κρύβει. Η Ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Giotto, ειδικότερα, κατόρθωσε να τον προσεγγίσει σε απόσταση «μόλις» 600 km.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του, στην Αστροπύλη του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο διδάκτορας Φυσικής, Αλέξης Δεληβοριάς, “οι κομήτες, όπως εξάλλου και οι αστεροειδείς, είναι διαστημικά λείψανα της γένεσης του Ηλιακού μας συστήματος. Σε αντίθεση, όμως, με τους αστεροειδείς, οι κομήτες σχηματίστηκαν σε σχετικά μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ήλιο, γι’ αυτό και περιέχουν μεγάλες ποσότητες παγωμένων αερίων. Με μέγεθος που κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, οι κομήτες αποτελούνται από σαθρές συσσωματώσεις πετρωμάτων, σκόνης και πάγου, αναμεμιγμένων με μικρότερες συγκεντρώσεις παγωμένων πτητικών ενώσεων, όπως μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και αμμωνία”.

Διαδώστε το Εδώ ζεις