Σπάνιες φωτογραφίες… Το τελευταίο “ταξίδι” του Γέρου του Μοριά προς το… σπίτι του

Η Ελλάδα παλιά...

Στις 4 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ο Γέρος του Μοριά. Σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο βασιλιάς τίμησαν τον γενναίο οπλαρχηγό στη μεγαλοπρεπή κηδεία του. Μάλιστα, εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα όπου κηρυσσόταν τριήμερο πένθος των αξιωματικών και των λοιπών υπαλλήλων του στρατού ξηράς.

Η σορός του Κολοκοτρώνη μεταφέρθηκε με νεκροφόρα άμαξα στο ναό της Αγίας Ειρήνης, κινούμενη από τις οδούς Ερμού και Αιόλου. Τον είχαν ντύσει με τη στολή του Αντιστρατήγου, έφερε το ξίφος που είχε από την αρχή της επανάστασης και την περικεφαλαία και τις επωμίδες από την υπηρεσία του στα Επτάνησα, στα πόδια του έβαλαν τα τσαρούχια και κάτω από τα πόδια του τοποθέτησαν την τουρκική σημαία.

Υπολογίζεται πως στην κηδεία του Κολοκοτρώνη παραβρέθηκαν περίπου 10.000 άτομα, απλοί άνθρωποι του λαού, πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων χωρών, παλιοί συναγωνιστές, φίλοι, εκπρόσωποι του στρατού και της Ελληνικής κυβέρνησης.

Με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου όμως το 1930, τα οστά του μεγάλου οπλαρχηγού μεταφέρθηκαν από την Αθήνα και το Α’ Νεκροταφείο, στην Τρίπολη (κατόπιν αιτήματος των Αρκάδων), συνοδεύοντας μάλιστα ο ίδιος την μεταφορά τους. Το 1971 στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη στήθηκε ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Από το 1993 τα οστά ευρίσκονται στην βάση του μνημείου αυτού, σε ειδική κρύπτη. Τη φωτογραφία από την μεταφορά των οστών, το 1930, τράβηξαν οι Δημήτρης Σαλαπάτας και ο Ν. Γρηγοράκης, και έφερε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου.