Τελικά να φάμε τώρα κολιό ή όχι; Οι επιστήμονες… ακυρώνουν τη λαϊκή παροιμία

Διατροφή Και όμως συμβαίνει...

Βλέπετε μία πολύ ωραία φωτογραφία από την Πάρο του 1960. Είναι του φωτογράφου Ζαχαρία Στέλλα, από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Μία λαϊκή παροιμία λέει “Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο”, που θέλει να πει ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται τον κατάλληλο χρόνο.

Όμως, όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Αύγουστο είναι η περίοδος αναπαραγωγής του συγκεκριμένου είδους και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του για να προστατευθεί ο πληθυσμός του.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες.

Επειδή ο κολιός αναπαράγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή την περίοδο είναι ‘παχύς’, δηλαδή πολύ λιπαρός, γεμάτος αυγά και νόστιμος. Όμως, για την προστασία του πληθυσμού του ψαριού πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του το καλοκαίρι. Ο κολιός ζει σε κοπάδια κοντά στις ακτές, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί.

Άρα;

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός… ποτέ τον Αύγουστο…