Ξεμείναμε από όργανα για μεταμοσχεύσεις… Νεφροπαθείς: Περιμένουμε έως και 10 χρόνια…

Υγεία

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς τα διαθέσιμα όργανα από νεκρούς δότες εμφανίζουν μεγάλη μείωση, σε όλο τον κόσμο. Η δραματική μείωση αφορά όλα τα όργανα, νεφρούς, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες, με αποτέλεσμα μια εξίσου κατακόρυφη υποχώρηση στις μεταμοσχεύσεις που γίνονται.

 Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεταμοσχεύσεις, ενώ οι λίγες «αναλαμπές» στη δωρεά οργάνων που έχουν καταγραφεί την τελευταία 15ετία οφείλονται σε τυχαία περιστατικά που ευαισθητοποίησαν παροδικά τον πληθυσμό και όχι σε συστηματική προσπάθεια της πολιτείας.

Στη χώρα μας, κατά μέσον όρο καταγράφονται ετησίως 6-6,5 δότες οργάνων, ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η επίδοση αυτή μας κατατάσσει συνήθως στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε, όπου ο μέσος όρος των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 18.

Τρεις μεταμοσχεύσεις σε μία ημέρα από τη Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2018 ήταν μια κακή χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν μόλις 4,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (45 δότες συνολικά) και πραγματοποιήθηκαν 103 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Το 2019 καταγράφηκαν 53 δότες (4,8 ανά εκατ. πληθυσμού) και είχαν διενεργηθεί 140 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Τις καλύτερες «επιδόσεις» στις μεταμοσχεύσεις είχε η Ελλάδα το 2008 με 8,9 δότες ανά εκατ. πληθυσμού.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των νεφροπαθών, η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνά τα 10 χρόνια, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται 1250 νεφροπαθείς.
Αρκετά κέντρα μεταμόσχευσης διεθνώς συνεχίζουν τις μεταμοσχεύσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις τόσο όσον αφορά την εύρεση οργάνων, όσο και την τήρηση πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας κατά την όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Το 2018 είχαν γίνει παγκοσμίως περίπου 150.000 μεταμοσχεύσεις, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με μεταμοσχευμένο όργανο.

Εκείνο που προηγείται της μεταμόσχευσης είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μόνο του κίνητρο την αγάπη, τον αλτρουϊσμό και την γενναιοδωρία του, αποφασίζει, υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο, να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο. Αυτό σημαίνει στην πράξη η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.