Γύρισαν παράνομα τους… «Παράνομους». Η ταινία που είδαν οι Έλληνες… 50 χρόνια μετά την απαγόρευσή της. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος

Το 1957 ο Νίκος Κούνδουρος καταθέτει το σενάριο της ταινίας «Οι Παράνομοι» προς έγκριση στην Επιτροπή Λογοκρισίας. Στην ταινία υπήρχε μία σκηνή όπου ένας από τους παράνομους σκοτώνεται από τους χωροφύλακες καθώς τρέχει προς το μέρος τους με σκοπό να παραδοθεί.

Η λογοκρισία της εποχής έκρινε πως η σκηνή αυτή έθιγε την εικόνα της χωροφυλακής και τη συνέπειά της. Ζητήθηκε από τον Κούνδουρο να την αφαιρέσει, εκείνος όμως αρνήθηκε και τελικά η ταινία απαγορεύθηκε.

Ο Κούνδουρος και ο Φίνος αποφασίζουν να ταξιδέψουν στους γυμνούς βράχους των Μετεώρων και να γυρίσουν παράνομα τους… «Παράνομους». Η ολιγομελή ομάδα της Finos Film, φιλοξενείται σε ένα μοναστήρι και τα γυρίσματα ξεκινάνε. Το επιβλητικό τοπίο με την παγκόσμια κινηματογραφική φήμη, επιβεβαιώνει το τολμηρό τους ρίσκο και τον Μάη του 1958 η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες, για να κατέβει την επόμενη μέρα μετά από απόφαση της Επιτροπής.

Τα «αιωρούμενα» μοναστήρια στους βράχους των Μετεώρων δεν γνωρίζουν όμως σύνορα, και θριαμβεύουν στο εξωτερικό. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1959 και προβάλλεται στο BBC της Αγγλίας. Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας (1958 – 2008), για να δουν οι Έλληνες σινεφίλ την ταινία στην ολοκληρωμένη της εκδοχή.

Το πέτρινο δάσος των Μετεώρων, όμως, αποτυπώθηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες διεθνώς όπως «James Bond: Για τα μάτια σου μόνο», «Το παιδί και το δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν κ.α., με τον απόκοσμο κρεμαστό παράδεισο να συγκινεί ακόμα και τον πιο δύσπιστο κινηματογραφιστή.

Σύνολο επισκέψεων 13,303 , Σήμερα 1