Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία μας… Οι Έλληνες παρήγαγαν 181.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων

Περιβάλλον

Η Ελλάδα παρήγαγε πέρυσι συνολικά 181.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ή 16,9 κιλά ανά κεφαλή, από τους οποίους μόνο οι 56.000 τόνοι συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν. Ωστόσο, το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας (περίπου 31%) είναι ακόμη αρκετά κάτω από το μέσο όρο στην Ευρώπη (43%).

Σε όλο τον κόσμο παρήχθη ποσότητα ρεκόρ με 53,6 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, δηλαδή 7,3 κιλά ανά κάτοικο της Γης, μια αύξηση κατά 21% σε σχέση με πριν πέντε χρόνια. Ο συνολικός όγκος των περυσινών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο ισοδυναμεί με το βάρος 350 γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων Queen Mary 2 ή -αν έμπαιναν στη σειρά- με μια γραμμή μήκους 125 χιλιομέτρων.

Τα περισσότερα απόβλητα παγκοσμίως, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μικρές συσκευές (17,4 εκατ. τόνοι) και ακολουθούν οι μεγάλες (13,1 εκατ. τόνοι). Οι πεταμένες οθόνες φθάνουν τα 6,7 εκατ. τόνοι, οι λάμπες τα 4,7 εκατ. τόνους και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός τα 0,9 εκατ. τόνους. Από αυτά,  μόνο το 17,4% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων του 2019 συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε.

Εκθεση: Η Ελλάδα παράγει ετησίως ανά κάτοικο σχεδόν 17 κιλά ...

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνης Μαυρόπουλος, δήλωσε ότι «οι ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνονται τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο πληθυσμό και 13% πιο γρήγορα από το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η απότομη αύξηση δημιουργεί σημαντικές πιέσεις στο περιβάλλον και στην υγεία και δείχνει πόσο επείγον είναι να συνδυαστεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την κυκλική οικονομία».

Τα e-απόβλητα συνιστούν κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, που προξενούν βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Επίσης, χωρίς σωστή διαχείριση τους, τα ηλεκτρονικά απόβλητα επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλουν στην απελευθέρωση «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα.

AΔΑΜΑΣΤΟΣ ΝΕΑ: Μεγαλώνουν επικίνδυνα οι χωματερές «ηλεκτρονικών ...