Δεν είναι εικόνα της NASA από άλλο πλανήτη… Ένα απόκοσμο ελληνικό τοπίο, μοναδικό στον κόσμο. Βίντεο

Ο τόπος μας

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς εικόνες της NASA από άλλους πλανήτες. Εικόνες τόσο διαφορετικές, από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη Γη. Κι όμως, λίγο έξω από την πόλη της Λαμίας βρίσκονται οι εκβολές του Σπερχειού ποταμού, οι πιο εντυπωσιακές αλλά και απόκοσμες εκβολές της χώρας.

Στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού οι εικόνες από ψηλά μας μεταφέρουν σε έναν άλλο πλανήτη άγνωστο, τον “Πράσινο Πλανήτη”. Η φύση έχει αναλάβει να μετατρέψει το τοπίο σε κάτι εντελώς διαφορετικό και απίστευτα θεαματικό. Κανείς ζωγράφος ούτε καν ο καλύτερος του κόσμου δεν θα μπορούσε όχι απλά να δημιουργήσει τέτοιες εικόνες και τέτοια αρμονία χρωμάτων αλλά ούτε καν να την φανταστεί. Ένα υπερθέαμα που λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν εκπληκτικό τόσο σε ομορφιά όσο και έκταση υδροβιότοπο.

Ο Σπερχειός είναι ποταμός παλαιότερα ονομαζόταν Αλαμάνα, ονομασία γνωστή σήμερα κυρίως από τη Μάχη της Αλαμάνας. Το όνομά του ο Σπερχειός έλαβε από το ρήμα σπέρχω -ομαι που σημαίνει κινούμαι με ορμή και εξ αυτού ονομάσθηκε και η κωμόπολη Σπερχειάδα.

Ο «απόκοσμος» Σπερχειός ποταμός | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Σπερχειός έχει μήκος 82 χιλιόμετρα. Πηγάζει από το βουνό Τυμφρηστός (Βελούχι) της Ευρυτανίας και, με γενική κατεύθυνση προς τα ανατολικά, εισέρχεται στη Φθιώτιδα, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα (Κοιλάδα του Σπερχειού), ανάμεσα στην Οίτη και στη δυτική προέκταση του όρους Όθρυς, και χύνεται στον Μαλιακό Κόλπο.

Σπερχειός: Το μεγάλο θέμα της Φθιώτιδας - MAG24

Κατά την Επανάσταση του 1821 δόθηκε στην περιοχή της γέφυρας πριν τις εκβολές του η Μάχη της Αλαμάνας, όπου και αιχμαλωτίσθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο ποταμός αυτός ήταν το πρώτο σύνορο του Ελληνικού Βασιλείου. Το 1941 ο Σπερχειός αποτέλεσε τη δεύτερη διασυμμαχική αμυντική γραμμή στην κάθοδο των Γερμανών. Στην ελληνική μυθολογία, ο Σπερχειός λατρευόταν ως ο ομώνυμος θεός.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο της ομάδας upstories