Το χωριό των “γραμματιζούμενων”. Παράγει φασόλια, αλλαντικά και πολλούς… επιστήμονες

Ο τόπος μας

Ο Γέρμας είναι το μαρτυρικό χωριό του Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 777 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο όρος Άσκιο.

Παράγει φασόλια, αλλαντικά, και πολλούς επιστήμονες!!!

Στο χωριό παράγουν περίπου 40 τόνους φασόλια εξαιρετικής ποιότητος, γιατί όλα τα χωράφια του χωριού είναι ποτιστικά και το χώμα τους κατάλληλο γι’ αυτή την καλλιέργεια. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό, με 8.000 αιγοπρόβατα.

Παράλληλα όμως, έχει και τους περισσότερους επιστήμονες στον νομό Καστοριάς. Η επίδοση των κατοίκων του Γέρμα στα γράμματα είναι πρωτοφανής. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει 1-2 ή και περισσότερους εγγραμμάτους.

Ο Γέρμας έχει να παρουσιάσει αρκετούς διακεκριμένους καθηγητές, γιατρούς, δικηγόρους. Στα δε Γυμνάσια φοιτούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 30 μαθητές, που όλοι τους διακρίνονται για την πρόοδό τους.

Οι κάτοικοι θυμούνται χαρακτηριστικά ένα περιστατικό με κάποιον που εμφάνισε ξαφνική αδιαθεσία σε έναν γάμο και, όταν κάποιος φώναξε “ένας γιατρός”, σηκώθηκαν από τα τραπέζια 25 καλεσμένοι!

Ο Γέρμας πρωτοκατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική εποχή. Αυτό το μαρτυρούν τρεις προϊστορικές ακροπόλεις, που βρίσκονται στα νότια του χωριού. Οι Γερμανιώτες είναι Μακεδόνες γηγενείς και ομιλούν γλωσσικό ιδίωμα, που ανήκει στα βόρεια ελληνικά ιδιώματα.