Εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο… Εικόνες και βίντεο

Ο τόπος μας

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο. Ο λόγος για το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου που βρίσκεται στο τέλος της Συγγρού, κοντά στο Δέλτα Φαλήρου. Θεωρείται ως ένα αριστούργημα τεχνολογίας και σύγχρονης αισθητικής, που έχει ως στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Από την έναρξη της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένας αμφιθεατρικός χώρος έκτασης 945 m2 και χωρητικότητας 278 θέσεων.  Από την ίδρυσή του, το 2003, το Ευγενίδειο Πλανητάριο φροντίζει διαρκώς την τεχνολογική αναβάθμιση των προβολικών του συστημάτων, προσφέροντας μία υπερσύγχρονη κινηματογραφική εμπειρία. Αυτή η εντυπωσιακή εμπειρία επιτυγχάνεται με το νέο προβολικό του σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του.

Το προβολικό σύστημα αποτελείται από 6 προβολείς Barco F90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι πως το πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου είναι ένα από τα πρώτα στον κόσμο όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας, και μάλιστα με αυτήν την φωτεινότητα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

Μαζί με τους προβολείς εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των 6 προβολέων, ώστε να δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο. Στην υποβλητική αίθουσα προβολών κυριαρχεί ένας γιγάντιος θόλος-οθόνη διαμέτρου 24,5 m και επιφάνειας 850 m2.

Ο χώρος διαθέτει 278 σύγχρονα καθίσματα, καθώς και 4 θέσεις για χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου και μπορεί να λειτουργήσει ως μία πρωτότυπη πρόταση για το κοινωνικό μέρος μίας συνεδριακής διοργάνωσης, με προβολή πλανηταριακών παραστάσεων και ταινιών μεγάλης οθόνης.

Νέο προβολικό σύστημα στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου - Πλανήτης - Insomnia.gr

Χάρη στον υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει και συνδυάζοντας όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που του παρέχουν τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, έχει την δυνατότητα να προβάλλει σε ολόκληρο τον θόλο εντυπωσιακές παραστάσεις που παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην αστρονομία, καθώς και σε άλλες θετικές επιστήμες.

O συνδυασμός όλων των παραπάνω οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα τόσο εντυπωσιακό, ώστε ο θεατής να νοιώθει σαν να βρίσκεται μέσα στο προβαλλόμενο περιβάλλον!

Δείτε σε βίντεο την ιστορία της Γης από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Σύνολο επισκέψεων 2,125 , Σήμερα 5