“Tρέλα” με το τζατζίκι… Στα 10 καλύτερα ντιπ του κόσμου. Πολλά τα οφέλη στον οργανισμό

Διατροφή

Σύμφωνα με την παγκόσμια ιστοσελίδα αξιολόγησης φαγητών, το TasteAtlas, το εθνικό μας ντιπ, το τζατζίκι συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα του κόσμου. Ανάμεσα στο χούμους, το γουακαμόλε και το μπαμπά γκανούς, το τζατζίκι κατάφερε να κερδίσει την 5η θέση στη λίστα με τα καλύτερα ντιπ.

Επιπλέον, η σκορδάτη σως γιαουρτιού κατέχει την 3η θέση στα καλύτερα πιάτα στην Αθήνα, αλλά και την 10η, για την πιο διάσημη σως στον κόσμο.

Μάλιστα, η σελίδα TasteAtlas αποθέωσε το τζατζίκι, γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».

Η ελληνική πατζαροσαλάτα βρίσκεται στη 40η θέση από τις 50 στη σχετική λίστα. Λίγο πιο πάνω, στην θέση 35 είναι η ταραμοσαλάτα, ενώ στην 31η θέση είναι η μελιτζανοσαλάτα.

Όσον αφορά στην πρωτιά, το Λιβανέζικο Μουτάμπαλ έχει κερδίσει τον “διαγωνισμό”. Τα βασικά υλικά για να φτιάξετε moutabal είναι μελιτζάνες, ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και ελαιόλαδο.

Τα 5 οφέλη που έχει το τζατζίκι για την υγεία σας:

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Το γιαούρτι είναι η βάση για το τζατζίκι, γεγονός που το καθιστά καλή πηγή πρωτεΐνης.

2. Το γιαούρτι περιέχει επίσης υγιεινά για το έντερο προβιοτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επειδή το έντερο σας είναι συνδεδεμένο με πολλά μέρη της υγείας, η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος λειτουργεί ευεργετικά στην πέψη και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Διαθέτει φυτικές ίνες και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Το “μυστικό” συστατικό στο τζατζίκι που το κάνει πολύ πιο χορταστικό είναι το τριμμένο αγγούρι. Το αγγούρι είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και μαγνήσιο. Η βιταμίνη Κ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την πήξη του αίματος και τη διατήρηση υγιών οστών. Μελέτες δείχνουν ότι τα αγγούρια έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Επίσης, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ορισμένα φυτοθρεπτικά συστατικά στα αγγούρια μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το τζατζίκι περιέχει και φρέσκα βότανα, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός και η μέντα (ανάλογα με τις διάφορες παραλλαγές της συνταγής), τα οποία όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση του, αλλά παρέχουν και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

4. Έχει υγιή λίπη. Το σωστό τζατζίκι, ραντίζεται και με ελαιόλαδο. Παρόλο που δεν υπάρχει πολύ ελαιόλαδο στο ντιπ, έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε μικρές ποσότητες το ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη υγείας. Αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά, γνωστά και ως υγιή λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια μεγάλη επιστημονική μελέτη, όσοι έτρωγαν λίγο περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ελαιόλαδο.

5. Το σκόρδο έχει αντιοξειδωτική δράση. Μια ανασκόπηση έδειξε ότι οι οργανικές ενώσεις θείου στο σκόρδο έχουν συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, ειδικά για όσους έχουν υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το σκόρδο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση, αν και απαιτούνται περισσότερες καλά σχεδιασμένες δοκιμές με μακροχρόνια παρακολούθηση.

Διαδώστε το Εδώ ζεις