Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Penn State College of Medicine, η υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Οι επιστήμονες εξέτασαν 17 μελέτες για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν από το 1966 έως το 2020.
Παρόλο που τα μανιτάρια σιτάκε, μαϊτάκε και στρειδιών έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη από τα λευκά μανιτάρια, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που ενσωμάτωσαν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρωγαν μανιτάρια.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή σε εργοθειονίνη, ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα». Σημειώνουν πως ” αναπλήρωση αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου».
Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι καρκίνοι, οι ερευνητές σημείωσαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που έτρωγαν τακτικά μανιτάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές αποδείξεις για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών κατά του καρκίνου.
Επίσης, ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασαν 13 ποικιλίες μανιταριών και διαπίστωσαν ότι έχουν υψηλές ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών, εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, γνωστές και οι δύο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Οι λαοί με μεγαλύτερη κατανάλωση εργοθειονίνης στη διατροφή τους, όπως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Ακόμη, μία μερίδα μαγειρεμένων μανιταριών παρέχουν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού, ενός βασικού ιχνοστοιχείου που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Αποτελούν επίσης τη μοναδική μη εμπλουτισμένη φυτικής προέλευσης πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Η κατανάλωση μανιταριών, ιδιαίτερα των άγριων, πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις αλλεργιών ή και δηλητηριάσεων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80 – 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.