Γιατί, ειδικά οι γυναίκες, πρέπει να τρώνε μανιτάρια… Προστατεύουν από το μεγάλο φόβο τους…

Διατροφή

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Penn State College of Medicine, η υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Οι επιστήμονες εξέτασαν 17 μελέτες για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν από το 1966 έως το 2020.

Παρόλο που τα μανιτάρια σιτάκε, μαϊτάκε και στρειδιών έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη από τα λευκά μανιτάρια, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που ενσωμάτωσαν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρωγαν μανιτάρια.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή σε εργοθειονίνη, ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα». Σημειώνουν πως ” αναπλήρωση αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου».

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι καρκίνοι, οι ερευνητές σημείωσαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που έτρωγαν τακτικά μανιτάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές αποδείξεις για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών κατά του καρκίνου.

Επίσης, ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασαν 13 ποικιλίες μανιταριών και διαπίστωσαν ότι έχουν υψηλές ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών, εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, γνωστές και οι δύο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Οι λαοί με μεγαλύτερη κατανάλωση εργοθειονίνης στη διατροφή τους, όπως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ακόμη, μία μερίδα μαγειρεμένων μανιταριών παρέχουν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού, ενός βασικού ιχνοστοιχείου που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Αποτελούν επίσης τη μοναδική μη εμπλουτισμένη φυτικής προέλευσης πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Η κατανάλωση μανιταριών, ιδιαίτερα των άγριων, πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις αλλεργιών ή και δηλητηριάσεων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80 – 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.