Δοκιμάζεται σε ανθρώπους νέα θεραπεία κατά του καρκίνου… Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Υγεία

Άλλη μία ελπίδα που θα χαθεί στο χρόνο ή μία λύση σωτηρίας από την ασθένεια που όλοι φοβούνται;

Όπως και να έχει οφείλουμε να αναφέρουμε τι συμβαίνει σε επιστημονικό επίπεδο… Γιατί ο πόνος χρειάζεται και μία ελπίδα… Την ελπίδα δίνει μία νέα θεραπεία κατά του καρκίνου που καταστρέφει επιβλαβή κύτταρα. Θεωρείται πολλά υποσχόμενη στις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, όπως ισχυρίζονται βρετανοί επιστήμονες.

Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι ο καρκίνος ενός ασθενούς εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται. Το ελπιδοφόρο φάρμακο είναι μια εξασθενημένη μορφή του ιού του απλού έρπητα, που έχει τροποποιηθεί για να «σκοτώνει» όγκους. Βέβαια θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ένεση μπορεί τελικά να προσφέρει σωτηρία σε περισσότερα άτομα με προχωρημένο καρκίνο.

Οι ενέσεις, που γίνονται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους – εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντας τα να «εκραγούν» και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει την υπό δοκιμή θεραπεία. Σε ορισμένους χορηγήθηκε μόνο η ένεση του ιού, που ονομάζεται RP2. Αλλοι έλαβαν, επίσης, κι ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο – που ονομάζεται nivolumab.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας έδειξαν ότι 3 στους 9 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η ένεση είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται, ενώ 7 στους 30 που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία φάνηκε να ωφελούνται επίσης αισθητά. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η κούραση, ήταν γενικά ήπιες.

Σύνολο επισκέψεων 1,738 , Σήμερα 2