Ξεχάστε τις ενέσεις μπότοξ… Επιστήμονες: Το εκχύλισμα αυτού του δέντρου αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων

Υγεία

Τα χρόνια περνούν και αφήνουν πάνω μας τα σημάδια τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, αν και οι άνδρες τώρα δείχνουν ένα ενδιαφέρον, πάντα έψαχναν τρόπους αντιγήρανσης. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε ειδικές κρέμες για ρυτίδες, για σύσφιξη, ενώ  οι πιο τολμηρές/οι δοκιμάζουν botox, ακόμα και νυστέρι…

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, το εκχύλισμα των φύλλων του σφένδαμου μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε προϊόντα περιποίησης με αντιγηραντική δράση. Το εκχύλισμα αυτό μπορεί να συσφίξει την ανθρώπινη επιδερμίδα σαν ένα botox φυτικής προέλευσης  με τοπική εφαρμογή και όχι ενέσιμη τοξίνη.

Ο σφένδαμος είναι ένα είδος δέντρου ή θάμνου που ευδοκιμεί κυρίως στην Κρήτη και για αυτό και αποκαλείται κρητικό σφενδάμι. Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, η ελαστικότητα του δέρματος οφείλεται στην πρωτεΐνη ελαστίνη. Με την πάροδο του χρόνου, ένα ένζυμο που ονομάζεται ελαστάση καταστρέφει σταδιακά την ελαστίνη, οδηγώντας στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

φύλλα, σφεντάμι, φύλλα σφενδάμου, φύλλωμα, σφένδαμος, δέντρα, δάσος, δασάκι, φύση, πρασινάδα, πράσινος | Pikist

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο έδειξαν ότι μια κατηγορία σύνθετων ουσιών στα φύλλα του σφένδαμου (GCGs) μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της ελαστάσης κι έτσι μπορούν να βάλουν «φρένο» στην καταστροφή της ελαστίνης και την επακόλουθη γήρανση του δέρματος.

«Το εκχύλισμα του σφένδαμου μπορεί να πετύχει τη σύσφιξη του δέρματος σαν φυτικό μπότοξ και μάλιστα με απλή τοπική εφαρμογή στο δέρμα, χωρίς την ανάγκη ένεσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Navindra Seeram, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες από την ίδια ερευνητική ομάδα έχουν δείξει ότι οι GCGs που υπάρχουν στα φύλλα του σφένδαμου προλαμβάνουν επίσης τις φλεγμονές και τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος.