Ιδού, η πρώτη φωλιά… Τριάντα επτά μέτρα από τη θάλασσα…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η πρώτη πρωινή περιπολία από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο της Μεσσαράς είχε ως αποτέλεσμα την εύρεση της πρώτης φωλιάς για το 2021!!

Η θηλυκή καρέτα-καρέτα προχώρησε 37 μέτρα από τη θάλασσα προς τους αμμόλοφους και έκανε τη φωλιά της στην περιοχή Βουνάκι. Οι εθελοντές περπατούν καθημερινά σε όλη την παραλία, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές. Παράλληλα, γίνεται απομάκρυνση σκουπιδιών από την παραλία. Ήδη στις πρώτες 10 μέρες έχουν απομακρυνθεί 36 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια και η δράση συνεχίζεται…

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στην περιοχή με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα μέσα Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας.

Μετά από 50 με 60 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.