Όλα ξεκινούν πριν βγει ο ήλιος…

Η Ελλάδα παλιά...

Άπλωμα φύλλων καπνού για να ξεραθούν… Μία εικόνα του 1950-1955 που φωτογράφησε η Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου.

Ο καπνός είναι μονοετές, φυτό και καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων. Τα φυντάνια καπνού φυτεύονται σε ίσιες γραμμές σε απόσταση 40 εκ. και μετά το φύτεμα ποτίζονται. Μετά από δυο μήνες τα φύλλα του ωριμάζουν τμηματικά από κάτω προς τα πάνω.

Η συγκομιδή γίνεται πριν βγει ο ήλιος και για 7 εβδομάδων. Τα πρώτα φύλλα τα πετούν λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νικοτίνη, ενώ τα μεσαία φύλλα δίνουν τον εκλεκτότερο καπνό. Το αρμάθιασμα γίνεται είτε στο χέρι όπου κάθε φύλλο το περνούν από το κοτσάνι σε σπάγκο με μια βελόνα είτε γίνεται με μηχανή. Τις αρμάθες τις κρεμούν σε ειδικό ξηραντήρι και τις ξηραίνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και τον αέρα.

Η Βούλα Παπαϊωάννου μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας στα μισά της δεκαετίας του 1930 ασκούμενη κατ’ αρχάς με επιτυχία σε λήψεις τοπίου, μνημείων και αρχαιολογικών εκθεμάτων. Η Βούλα Παπαϊωάννου εντάσσεται στο ρεύμα της «ανθρωπιστικής φωτογραφίας» που αναπτύχθηκε ως αντίδοτο της κατάλυσης των ανθρωπίνων αξιών εξαιτίας του πολέμου. Ο αγώνας των συμπατριωτών της για επιβίωση, όπως αποτυπώθηκε από το φακό της με σεβασμό, καθαρή ματιά και διακριτική συμμετοχή, αποκτά παγκοσμιότητα και αντανακλά την πίστη στη δύναμη του απλού ανθρώπου και στην αξία της ζωής. Φωτογραφία από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Σύνολο επισκέψεων 8,434 , Σήμερα 1