Η “άγνωστη” σπηλιά στον βράχο της Ακρόπολης…

Πολιτισμός

Στη βορειοδυτική πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης δεσπόζει το Ιερό Απόλλωνος Υποακραίου, ένα σπηλαιώδες ιερό. Ήταν πιθανότατα σε χρήση από το 13ο αι. π.Χ. και συνδέεται άμεσα με τους γενεαλογικούς μύθους σχετικά με την αυτοχθονία των Αθηναίων.

Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόλλωνας ενώθηκε με την κόρη του Ερεχθέα, Κρέουσα. Από τη συνεύρεση αυτή γεννήθηκε ο Ίων, ο γενάρχης των Αθηναίων. Το ιερό ταυτίστηκε ύστερα από την εύρεση μαρμάρινων ενεπίγραφων αναθηματικών πλακών. Σε μία από τις κόγχες του βράχου είναι ορατή επιγραφή του 3ου αι. μ.Χ. Άρχων Ερρένιος Δέξιππος. Μία κοιλότητα δυτικότερα των σπηλαίων με λαξευμένη επιφάνεια σε μορφή εξέδρας χρησιμοποιούνταν ως χώρος θέασης της πορείας της πομπής των Παναθηναίων.

Η λατρεία του Απόλλωνα στην σπηλιά αυτή ήταν μάλλον πολύ αρχαία. Εδώ γεννήθηκε σύμφωνα με την παράδοση η Κρέουσα, θυγατέρα του Ερεχθέα και μητέρα του Ίωνα. Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες παρατηρούμε ότι μέσα στο σπήλαιο βρίσκονται δύο κοιλώματα, όπου πιθανόν να βρίσκονταν τα αγάλματα των δύο θεοτήτων. Τα πολλά κοιλώματα στους τοίχους ίσως να χρησίμευαν για την τοποθέτηση των αφιερωμάτων.

Ευρήματα από τα ιερά που οι αρχαίοι Αθηναίοι ίδρυσαν στις σπηλιές και στα πλατώματα του βράχου, παρουσιάζονται στην αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης, στο ισόγειο του Μουσείου.