Έρχονται μέρες καύσωνα και νύχτες τροπικές στην Ελλάδα… Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων

Περιβάλλον

Μελέτη επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγράφει ότι θα είναι αυξημένες σημαντικά οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η μελέτη, οι ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 ° C το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν να είναι έως και 16 ημέρες περισσότερες σε κάποιες περιοχές μέχρι το 2050, εκτός από τις ορεινές περιοχές στην Πίνδο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την μελέτη, oι αναλύσεις των ημερών με θερμοκρασία γύρω στους 30 ° C την άνοιξη και οι τροπικές νύχτες (με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 ° C) την άνοιξη-καλοκαίρι τόσο στο εγγύς όσο και στο μακρινό μέλλον δεν θα παρουσιάσουν «ασήμαντες αυξήσεις», εκτός από τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, που θα φτάσουν τις 4 και 25 ημέρες/έτος για τον πρώτο και τον δεύτερο δείκτη, αντίστοιχα. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ απαρτίσθηκε από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Θ. Μαυρομμάτη, Δ. Μελά και Π. Ζάνη και τους μεταδιδάκτορες Α. Γεωργούλια και Δ. Ακριτίδη.