Αυτό είναι το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα… Και δράστης… υπουργός

Η Ελλάδα παλιά...

Το πρώτο αυτοκινητιστικό τροχαίο και μάλιστα θανατηφόρο που έχει καταγραφεί επίσημα στην Ελλάδα, συνέβη την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907, στις 11:30 το πρωί, στη Λεωφόρο Συγγρού μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ.

Δράστης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Νικόλαος Σιμόπουλος. Κατά την Αστυνομία, ο υπουργός ακολουθούσε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Ανδρέα (παππού του σημερινού Καρόλου της Αγγλίας) με κοινό προορισμό το Παλαιό Φάληρο.

Στο ύψος του ΦΙΞ, κατά την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο υπουργός προσπερνώντας το αυτοκίνητο του πρίγκηπα, παρέσυρε τη μόλις 25χρονη Ευφροσύνη Βαμβακά, μητέρα ανήλικων παιδιών περνώντας από πάνω της με το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια, πάνω από την άτυχη γυναίκα πέρασε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπα, παρ όλο που προσπάθησε να μειώσει την ταχύτητά του.

Σημειώνουμε εδώ ότι αρκετός θόρυβος είχε δημιουργηθεί τότε για το γεγονός ότι μάλλον την άτυχη γυναίκα τη σκότωσε ο πρίγκηπας και ότι ο Σιμόπουλος απλά ανέλαβε την ευθύνη του ατυχήματος, προκειμένου να «καλύψει» τον πρίγκηπα Ανδρέα.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας την επομένη, κάλεσε τους επτά (7) οδηγούς-κατόχους αυτοκινήτων της τότε Αθήνας και τους έκανε αυστηρότατες συστάσεις να οδηγούν με προσοχή.

Οι δε εφημερίδες της εποχής, είχαν αναγάγει σε πρώτο θέμα το τροχαίο αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα…Φανταστείτε τι θα γίνει αν γίνουν εβδομήντα!….».