Μαγεύει η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της. Τουριστικός προορισμός, παγκοσμίου βεληνεκούς

Ταξιδεύοντας...

Μόλις 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας και περίπου 27 μίλια ανατολικά από τη Νίσυρο, βρίσκεται η Σύμη, που θεωρείται τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της αρχιτεκτονικής της.

Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.

Ο αρχικός Αιγαιοπελαγίτικος οικισμός της Σύμης βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα, σε ένα πλάτωμα κρυμμένο πίσω από το Κάστρο για το φόβο των πειρατών. Για τον ίδιο λόγο, ο οικισμός διασχίζεται από δαιδαλώδη, στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια.

Η Σύμη φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα και τον πολυτελή χαρακτήρα της και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Δωδεκανήσων. Το μικρό νησί διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καθώς είναι γεμάτο πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά, τα οποία μαγεύουν με την κομψότητά τους. Η Σύμη είναι, επίσης, πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες των Δωδεκανήσων.

Εκτός από τον κοσμοπολίτικο αέρα, η Σύμη είναι γνωστή και για τον πολιτιστικό της πλούτο. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι η Μονή Πανορμίτη, που αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 5% των μονίμων κατοίκων είναι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Άγγλοι. Φωτογραφίες Christina M.