Εκπληκτικό… Βρείτε πως θα έγραφαν το όνομά σας, πριν από 3.500 χρόνια…

Πολιτισμός

Μία από τις αρχαιότερες πινακίδες Γραμμικής Β’ γραφής, βρέθηκε σε αποθέτη απορριμμάτων στην Ίκλαινα (1450 – 1350 π.Χ.), οικισμό κοντά στην Πύλο. Η πινακίδα, που ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2010, στην περιοχή, αναγράφει το όνομα κάποιου άνδρα ακολουθούμενο από αριθμό. Περιέχονται πληροφορίες για την παρασκευή και ίσως συναρμολόγηση αντικειμένων.

Η πινακίδα θεωρείται η αρχαιότερη πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β’ στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από περίπου 3.500 χρόνια, στα 1450 π.Χ. Επειδή οι πινακίδες της Γραμμικής Β χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για κρατικά αρχεία, η πινακίδα της Ίκλαινας ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη χρονολόγηση των πρώιμων μυκηναϊκών κρατών και την έκταση της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου για να την δείτε από κοντά.

Η πινακίδα της Ίκλαινας.

Η Γραμμική Β ήταν το σύστημα γραφής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο. Είναι η παλαιότερη διατηρημένη μορφή γραπτού ελληνικού λόγου που γνωρίζουν πι επιστήμονες.

Η χρήση Γραμμικής Β περιορίστηκε σε σημαντικούς ανακτορικούς χώρους όπως η Κνωσός, οι Μυκήνες, η Πύλος, η Θήβα και η Τίρυνθα. Οι περισσότερες επιγραφές Γραμμικής Β βρίσκονται σε πήλινες πινακίδες και σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν την τεκμηρίωση των οικονομικών συναλλαγών της διοίκησης του παλατιού, υπάρχουν όμως και μερικές περιπτώσεις που σχετίζονται με στρατιωτική δραστηριότητα.

Η Γραμμική Β περιλαμβάνει 90 συλλαβογράμματα και έναν απροσδιόριστο αριθμό ιδιεογραμμάτων. Κάθε συλλαβικό σύμβολο αντιπροσωπεύει είτε ένα φωνήεν είτε μια ανοιχτή συλλαβή (συλλαβή που καταλήγει σε φωνήεν), αλλά δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει συμφωνικά συμπλέγματα.

Βρείτε κι εσείς πως αναγράφεται το όνομα σας στη Γραμμική Β’ γραφή μέσα από την εφαρμογή – παιχνίδι του Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών: Πατείστε το link  Γράψε όπως έγραφαν σε άλλες εποχές – Μουσείο Θηβών (mthv.gr)

Σύνολο επισκέψεων 2,249 , Σήμερα 1