Γιατί αυτή η Κόρη είναι από τις ωραιότερες της Ακρόπολης…

Πολιτισμός

Η Κόρη 670 είναι από τις ωραιότερες της Ακρόπολης και ταξίδεψε μέχρι τον Καναδά, στέλνοντας μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Θα εκτίθεται στο Royal Ontario Museum (ROM) του Τορόντο, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, κάνοντας γνωστές στο καναδικό κοινό σημαντικές πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την ίδια την Ακρόπολη και το Μουσείο της.

Οι Κόρες της Ακρόπολης είναι σύνολο γυναικείων αγαλμάτων (Κόρες), που ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές στην Περσική Τάφρο της Ακρόπολης Αθηνών κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Όλα τα αγάλματα που βρέθηκαν έχουν την ίδια τυπολογία και σαφή αναθηματική λειτουργία. Μέσω αυτών γίνεται ξεκάθαρη η εξέλιξη του ύφους της Αρχαϊκής Αττικής γλυπτικής, για περίπου έναν αιώνα, από το 570 έως το 480 π.Χ. Αυτό πιο συγκεκριμένα αποδεικνύει την έναρξη και εξέλιξη της Ιωνικής επιρροής στην Αθηναϊκή τέχνη του δευτέρου μισού του 6ου αιώνα π.Χ.

Η συγκεκριμένη Κόρη έχει ύψος 1,15 εκ. και χρονολογείται στο 520 – 510 π.Χ. Βρέθηκε το 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου σε θραύσματα. Φορά μόνο χιτώνα που τον ανασύρει από την κεντρική πτυχή και σχηματίζει κόλπο πάνω από τη ζώνη, αυτό είναι κάτι σπάνιο που επαναλαμβάνεται ακριβώς μόνο σε μια πολύ μικρή κόρη, τη λεγόμενη «με τα κόκκινα παπούτσια», η οποία είναι έργο δεύτερης ποιότητας.

Είναι από νησιώτικο μάρμαρο και σύμφωνα με αρχαιολόγους, το δεξί μανίκι είναι από Πεντελικό. Η στεφάνη που φοράει στο κεφάλι φέρει ζωγραφισμένο διάκοσμο και έχει οπές που δείχνουν ότι είχε μεταλλικό κόσμημα. Ο χιτώνας είναι λεπτότερο λινό ένδυμα. Είναι κοντός στους άνδρες, εκτός από αυτούς που αγωνίζονται σε μουσικούς αγώνες, ή στον Ηνίοχο, ενώ είναι πάντα μακρύς στις γυναίκες, ακόμα και αν καμιά φορά η Κυνηγέτιδα Άρτεμις τον ανασηκώνει σχηματίζοντας κόλπο πάνω από τη ζώνη. Στην καθημερινή ζωή, στο σπίτι, φοριέται μόνος του. Είναι ανοιχτός στη δεξιά πλευρά, όπου τον συγκρατούν μικρές πόρπες, λιγότερο ή περισσότερο πυκνές. Όταν έβγαιναν από το σπίτι, οι γυναίκες φορούσαν πάνω από το χιτώνα ένα μάλλινο ύφασμα ποικίλων διαστάσεων.

Διαδώστε το Εδώ ζεις