Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει την κλασική τελειότητα…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “η γόμα” του 1980, που μπορείτε να θαυμάσετε στη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Γλυπτοθήκης είναι της γλύπτριας Γαβριέλλα Σίμωσι η οποία, σαν σήμερα, πέθανε στο Παρίσι, το 1999.

Η Γαβριέλλα γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Σχολή Καλών Τεχνών (1945-1950) στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου, και στο Παρίσι, στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών και στην Ακαδημία Γκραντ Σωμιέρ κοντά στον Όσιπ Ζάντκιν (1955-1957). Από το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Το 1972 τιμήθηκε στη Ραβέννα με το βραβείο Morgan`s Paints Premio και το 1992 στη Γαλλία με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Η Γαβριέλα Σίμωσι εργάστηκε στο πλαίσιο της αναπαράστασης, δημιουργώντας όμως συνθέσεις με έντονα σουρεαλιστικό και συγχρόνως ποιητικό χαρακτήρα, βασισμένες κατά ένα μεγάλο μέρος στις μνήμες από την αρχαία ελληνική γλυπτική.

Στη «Γόμα» το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η αίσθηση της μη-ύπαρξης. Ένα γυναικείο πρόσωπο, μελαγχολικό αλλά αποφασισμένο, που επαναλαμβάνεται σε αρκετά έργα της, προβάλλει ανάγλυφο μέσα από ένα περιβάλλον απροσδιόριστο και εξαφανίζεται σιγά σιγά κάτω από το πέρασμα της γόμας, που αφήνει τα ίχνη της στην επιφάνεια, σε μια συμβολική κίνηση διαγραφής της ίδιας της οντότητας.

Οι ανθρωπομορφικές φιγούρες της είναι κατακερματισμένες, ακρωτηριασμένες, σιωπηλές σαν να εκφράζουν ότι η πραγματικότητα δεν επιτρέπει την κλασική τελειότητα. Η φωτογραφία του έργου αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery