Διάβασαν το άρθρο 283
Η σημερινή ημέρα είναι Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου… Τιμώντας τη μνήμη τους παρουσιάζουμε το έργο του Πόντιου ζωγράφου, Βάλια Σεμερτζίδη, “Βράχος στο Αιγάλεω”, του 1937 από το κληροδότημα Αντωνίου Μπενάκη που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο Βάλιας Σεμερτζίδης, ένας από τους μεγάλους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1911 στο Κράσνονταρ της νότιας Ρωσίας, από πατέρα Έλληνα εκ Πόντου και μητέρα Ρωσίδα. Το 1937 γίνεται δεκτός στο «Salon d’Automne» στο Παρίσι, με το έργο «Βράχος στο Αιγάλεω», (βλέπετε φωτογραφία), το οποίο γίνεται αφορμή προβολής του Σεμερτζίδη, με ενθουσιασμό, από τέσσερα μεγάλα γαλλικά περιοδικά τέχνης. Στην Κατοχή είναι ο μεγάλος ζωγράφος της Εθνικής Αντίστασης, αντάμα με τον φωτογράφο Σπύρο Μελετζή.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν.
Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.