Μην τα βάζετε με… τη ζυγαριά. Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Υγεία

Δεν μπορείτε να χάσετε κιλά αν και κάνετε κάποιες προσπάθειες; Υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι που ενώ κάποτε χάνατε εύκολα βάρος, τώρα δυσκολεύεστε.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Όπως επισημαίνουν ερευνητές, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αποκτούμε βάρος, περίπου κατά 500 γραμμάρια το χρόνο.  Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη αλλαγή, αλλά συσσωρευτικά μπορεί να σας δυσκολέψει και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει σε επίπεδο παχυσαρκίας.

Οι πιθανότητες παχυσαρκίας ξεκινούν από τη δεκαετία των 20 και φτάνουν στα ύψη στις ηλικίες 40-59 ετών. Στη συνέχεια, μειώνονται ελαφριά μετά την ηλικία των 60.

Οι 5 λόγοι που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος, καθώς μεγαλώνουμε:

1. Χάνετε μυϊκή μάζα λόγω γήρανσης

Η ποσότητα της μυϊκής μάζας αρχίζει να μειώνεται κατά 3-8% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30, μια διαδικασία που ονομάζεται σαρκοπενία. Χάνουμε μυική μάζα και όταν δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι λόγω παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα. Γιατί όμως αυτό επηρεάζει το βάρος μας; Επειδή οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερες θερμίδες απ’ ότι λίπος. Οπότε εκτός κι αν κάνετε γυμναστική ενδυνάμωσης με βάρη, το σώμα μας θα χρειάζεται όλο και λιγότερες θερμίδες καθημερινά. Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα γιατί τις περισσότερες φορές δεν προσαρμόζετε την πρόσληψη θερμίδων στην ηλικία μας.

2. Περνάμε από ορμονικές αλλαγές

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές σε ορμονικό επίπεδο ως μέρος της γήρανσης. Οι γυναίκες αναπτύσσουν εμμηνόπαυση, η οποία προκαλεί σημαντική μείωση των οιστρογόνων, κάτι που οδηγεί σε κίνδυνο αύξησης του λίπους στην κοιλιά. Αλλά ακόμα και λίγο πριν την εμμηνόπαυση, οι μεταπτώσεις της διάθεσης μπορεί να επηρεάσουν το διατροφικό μας πλάνο και την όρεξη για άσκηση.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, βιώνουν σημαντική μείωση της τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουν. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη, ανάμεσα σε άλλα, για τη ρύθμιση της κατανομής του λίπους, για τη μυϊκή δύναμη και μάζα. Οπότε αυτή η αλλαγή φέρνει αλλαγές και στο βάρος, αν δεν προσέξουμε.

Δίαιτα σε ένα μήνα: Πρόγραμμα 31 ημερών για να χάσετε κιλά και λίπος -  Mothersblog.gr

3. Ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός από πριν

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι πιθανό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, μια περίπλοκη διαδικασία που μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Περισσότερο λίπος και λιγότεροι μύες σημαίνει και λιγότερη καύση θερμίδων.

4. Περισσότερη καθιστική ζωή και άγχος

Από τα 40, 50 χρόνια ζωής και μετά είναι πιθανό να αρχίζουμε να κινούμαστε λιγότερο. Είναι πολλοί εκείνοι που εργάζονται σε καθιστική στάση για 8 ή 10 ώρες καθημερινά. Παράλληλα, οι ρυθμοί ζωής και οι υποχρεώσεις έχουν αυξήσει το άγχος. Σύμφωνα με έρευνα, το στρες που σχετίζεται με την εργασία σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται. Μαζί με το άγχος αυξάνονται και τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που μας κάνει να πεινάμε συχνότερα.

5. Βιώνουμε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Κάποιους από τους λόγους που αυξάνεται το βάρος στη μέση ηλικία δεν σχετίζονται καθόλου με ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας, αλλά με τον τρόπο που η ζωή αλλάζει, καθώς εμείς μπαίνουμε στα 30. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται, όταν κάνουμε δική μας οικογένεια. Ξαφνικά, ο χρόνος που περνούσαμε στο γυμναστήριο γίνεται ο χρόνος που περνάμε με το μωρό στο σπίτι.

Αλλά και αργότερα όταν πρέπει να τρέχουμε να προλάβουμε το σχολείο, το φροντιστήριο και το διάβασμα στο σπίτι. Ξαφνικά, νιώθουμε σαν να μην έχουμε χρόνο για εμάς. Συνεπώς, η σωστή διατροφή και η άσκηση δεν είναι πια οι προτεραιότητές μας. Πηγή, Agency for Healthcare Research and Quality

Σύνολο επισκέψεων 488 , Σήμερα 4