Έκαναν ένα κύκλο στον ουρανό και μας αποχαιρέτησαν…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης πέρασαν το χειμώνα 110 γερανοί (Grus grus / Cranes). Πριν λίγες ημέρες μια μεγάλη ομάδα πουλιών στο ανατολικό τμήμα άρχισε να πετά ψηλά κάνοντας κύκλους, όπως οι πελεκάνοι που αναζητούν θερμικά ανοδικά ρεύματα όταν θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Οι μεταναστευτικές κινήσεις του γερανού δεν είναι εύκολο να καταγραφούν, διότι το συγκεκριμένο είδος, φαίνεται να ακολουθεί πολλές και διαφορετικές «οδούς» μετανάστευσης. Γενικά ακολουθούνται οι βασικές μεταναστευτικές μεσογειακές δίοδοι (Γιβραλτάρ, Σικελία), Έβρος, Εύξεινος Πόντος, Σινά, Ερυθρά Θάλασσα) και οι ασιατικές σε Κασπία Θάλασσα, Ιμαλάια και κεντρική Κίνα.

Είναι καταπληκτικοί ταξιδευτές και μπορούν να καλύψουν μέχρι 2.000 χιλιόμετρα χωρίς στάση, αλλά οι αποστάσεις που καλύπτονται ημερησίως είναι συνήθως 100 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα 45 έως 65 χμ/ώρα, που με τη βοήθεια του ανέμου, μπορούν να φθάσουν μέχρι και 130 χλμ/ώρα.

Πετούν συνήθως σε σχηματισμό «V» ή σε ευθεία μακριά γραμμή, έτσι ώστε η αντίσταση του αέρα να μειώνεται ενώ κάποιες φορές γυροπετούν. Φωτογραφία του Κώστα Παπαδόπουλου και αναδημοσιεύεται από το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης