Θαυμάστε το… Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται και είναι 20 εκατομμυρίων ετών…

Πολιτισμός

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εκτίθενται, για πρώτη φορά, τα νέα συγκλονιστικά ευρήματα των απολιθωμάτων του, όπως ένα πετρωμένο πεύκο με το ριζικό του σύστημα κι ένα κανελόδενδρο με τα κλαδιά του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών…

Ειδικά ο κορμός επανασυστάθηκε από χιλιάδες θραύσματα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών στην περιοχή του Ακρόχειρα. Μετά τον καθαρισμό, την συντήρηση και την επανασυγκόληση των θραυσμάτων από τους συντηρητές του μουσείου, τοποθετήθηκε με προσοχή σε ειδική βάση και αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερο έκθεμα, στο κέντρο της δυτικής πτέρυγας, στην ενότητα του δάσους των κωνοφόρων.

Οι πρωτοπευκίδες αποτελούν είδος πρωτόγονου πεύκου, νέο είδος που πρώτη φορά προσδιορίσθηκε στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Το έκθεμα περιβάλλεται από γυάλινο δάπεδο κάτω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί κλάδοι από τα ριζικά συστήματα κωνοφόρων που βρέθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Το έκθεμα περιβάλλεται επίσης από πλήθος νέων απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων δένδρων με εντυπωσιακά χρώματα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Εντυπωσιακά επίσης είναι τα κλαδιά και οι κλαδίσκοι κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων που παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά. Πρόκειται για ιδιαίτερα εύθραυστα εκθέματα που εκτίθενται μετά τον καθαρισμό και την ιδιαίτερα προσεκτική συντήρηση τους στα εργαστήρια του μουσείου.
Το δάσος των καρποφόρων δένδρων αποτελεί εντελώς καινούρια ενότητα της έκθεσης.

Μια συστάδα από νεαρά δένδρα, κανελόδενδρα, δαφνίδες, λεύκες και βελανιδιές, έχει ανασυσταθεί και συγκροτούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τους κορμούς με τα κλαδιά και τις ρίζες τους σε ειδικές προθήκες. Ανάμεσα τους ένα ακέραιο κανελόδενδρο με την χαρακτηριστική διχάλα του κορμού που σχηματίζουν δύο κλαδιά. Το απολίθωμα αποτελείται από εκατοντάδες θραύσματα που επανασυγκολήθηκαν στην αρχική μορφή του απολιθωμένου δένδρου.
Εντυπωσιακές επιφάνειες με εκατοντάδες απολιθωμένα φύλλα καρποφόρων δένδρων εκτίθενται επίσης για πρώτη φορά και προέρχονται από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στο απολιθωμένο δάσος. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.