Το πρώτο χάδι, μετά από αιώνες ακινησίας…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Κάθε Τρίτη, το πρωί, τις ώρες που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό για τους επισκέπτες, οι αίθουσες σφύζουν από ζωή για κάθε είδους χρήσιμη εργασία. Οι συντηρητές αρχαιοτήτων και οι αρχαιολόγοι ανοίγουν εκ περιτροπής τις προθήκες κι ελέγχουν τα χιλιάδες εκθέματα. Για ορισμένα από αυτά, τούτη είναι η μόνη ευκαιρία να μετακινηθούν από την σταθερή τους θέση και να πάρουν μια ανάσα.

Στην φωτογραφία, ο συντηρητής αρχαιοτήτων κ. Παναγιώτης Λάζαρης ελέγχει την κατάσταση διατήρησης της  ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο, που φαίνεται να απολαμβάνει το ιδιότυπο χάδι του μετά από αιώνες αυστηρής ακινησίας.

Πρόκειται για τη χάλκινη σαρκοφάγο γάτας, που περιείχε αρχικά τη μούμια του ζώου και που είχε κατασκευαστεί για να προσφερθεί ως ανάθημα στη θεά Βούβαστη (Μπαστίτη). Η πολυτελής χάλκινη θήκη αποδίδει το ιερό ζώο, τη μορφή του οποίου δανειζόταν η θεά για να εμφανιστεί στους πιστούς της. Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο διάστημα από την Ύστερη Περίοδο ως τους Πτολεμαϊκούς χρόνους (664-30 π.Χ.) και εκτίθεται για πρώτη φορά.

Προέρχεται από τη Συλλογή του Ιωάννου Δημητρίου εκ Λήμνου, την οποία δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1881. Μαζί με τη χάλκινη γάτα παρουσιάζεται κι ένα ομοίωμα μούμιας γάτας, όπως αυτό που θα περιείχε αρχικά στο εσωτερικό της. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύνολο επισκέψεων 1,321 , Σήμερα 1