Μπορεί να φωνάζουμε, αλλά οι παγωμένοι μήνες ωφελούν την υγεία… Και ποιες ασθένειες επιδεινώνoυν

Υγεία

Όλο και περισσότεροι, το τελευταίο χρονικό διάστημα αισθάνονται “κουρασμένοι” από το παρατεταμένο κρύο του φετινού χειμώνα… Και μπορεί για πολλούς ο χειμώνας να μην είναι η αγαπημένη τους εποχή, ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι πιο παγωμένοι  μήνες του χρόνου προσφέρουν οφέλη στην υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μπορούν να βοηθήσουν την καρδιακή λειτουργία, τον εγκέφαλο, να σας προστατεύσουν από λοιμώξεις και γενικότερα τον οργανισμό σας.  Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν κάποια προβλήματα υγείας.

Πως βοηθά τον οργανισμό μας:

Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία

Ο κρύος καιρός μπορεί να ενδυναμώσει την καρδιά, ειδικά όταν μιλάμε για χειμερινές προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Το κρύο κάνει την άσκηση μια διασκεδαστική και προκλητική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας η καρδιά σου θα πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα. Όχι μόνο για τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και για να διασφαλίσει ότι το σώμα σου διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία. Επιπλέον, η άσκηση τον χειμώνα κάνει τους μυς της καρδιάς πιο δυνατούς.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ενισχύουν τον εγκέφαλο

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν τους ανθρώπους να σκέφτονται καθαρά. Έρευνα επιστημόνων δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτελούν εργασίες καλύτερα, όταν η θερμοκρασία δωματίου έχει ρυθμιστεί σε πιο δροσερή ρύθμιση. Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν γνωστικά προβλήματα το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον χειμώνα.

Αυξάνει την καύση θερμίδων

Χειμώνας σημαίνει κρύο και κρύο σημαίνει αυξημένες καύσεις. Όταν κάνει κρύο, το σώμα εργάζεται σκληρότερα και χρησιμοποιεί σημαντική ποσότητα ενέργειας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Με το κρύο λοιπόν, αυξάνεται η δραστηριότητα του μεταβολισμού, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Βελτιώνει τις αλλεργίες

Εάν υποφέρετε από αλλεργίες που πυροδοτούνται σε εξωτερικούς χώρους, με το κρύο τα νέα είναι καλά… Οι μετρήσεις γύρης είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όταν έχει κρύο ή χιονίζει.

Βοηθά στην καλύτερη καταπολέμηση λοιμώξεων

Μπορεί να κρυώνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά στην πραγματικότητα το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν εκτίθεται στο κρύο και αυτό ενισχύει την ικανότητα κάποιου να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων | tanea.gr

Μπορεί να αναζωογονήσει το δέρμα

Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι καλές για την υγεία του δέρματος, επειδή περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Αυτό κάνει τα αγγεία λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα και πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, το δέρμα έχει την τάση να παράγει λιγότερο ιδρώτα και σμήγμα το χειμώνα, μειώνοντας διάφορα δερματολογικά «ξεσπάσματα».

Πότε το κρύο επιδεινώνει τα προβλήματα υγείας:

Για τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας, η πτώση της θερμοκρασίας συνεπάγεται την επιδείνωση των διαφόρων συμπτωμάτων τους. Πολλοί ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) παραπονιούνται έντονα τους χειμερινούς μήνες και σημειώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται ιδιαίτερα λόγω του κρύου.

Αυτό συμβαίνει διότι στην περίοδο του χειμώνα το αναπνευστικό μας σύστημα είναι πολύ περισσότερο πιεσμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Η χαμηλή θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα είναι ικανή να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις αναπνευστικές οδούς με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πολύ δυσκολότερη στους πάσχοντες από ΧΑΠ.

Ακόμα μια πάθηση του αναπνευστικού που επιδεινώνεται στο κρύο είναι το άσθμα. Οι κρίσεις αυτές αυξάνονται σε συχνότητα αλλά και βαρύτητα σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες, αφού ο κρύος αέρας και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αεραγωγών και έξαρση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο αναπνευστικός συριγμός.