Η καραντίνα μας έκανε “αστρονόμους”… της ταράτσας

Κοινωνία

Σε εξερευνητές του έναστρου ουρανού και ερασιτέχνες «κυνηγούς» αστρονομικών φαινομένων φαίνεται πως μετέτρεψε πολλούς Έλληνες ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω πανδημίας. Αντί κάποιοι να οδηγηθούν στην εξώπορτα, βγαίνουν στη διέξοδο της ταράτσας και του μπαλκονιού, με κιάλια και τηλεσκόπια ανά χείρας και θέα τον Γαλαξία.

Η αναζήτηση ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους εν μέσω lockdown, οδήγησαν σε αύξηση, πάνω από 20%, των πωλήσεων τηλεσκοπίων σε διψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, πολύ περισσότερες κρούσεις για πληροφορίες δέχτηκαν οι όμιλοι ερασιτεχνών αστρονόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γενικότερα μεγαλύτερη απήχηση, κεφαλαιοποιώντας τη δουλειά ετών, αλλά και επωφελούμενοι από την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το Διάστημα.

Φαίνεται πως ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων έπαιξαν και μερικά σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα, όπως η σύνοδος Δία- Κρόνου κοντά στα Χριστούγεννα, η εγγύτητα του Άρη στη Γη το περασμένο φθινόπωρο, σε απόσταση που έκανε εφικτή την παρατήρηση των πόλων του με ένα απλό τηλεσκόπιο και το πέρασμα ενός νέου κομήτη τον Ιούλιο.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τα παιδικά τηλεσκόπια, καθώς κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, οι γονείς αναζητούν κάτι ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό για τα παιδιά τους, ακόμα και από την ηλικία των τεσσάρων ετών!

Πάντως, αν βρείτε σκοτεινό μέρος με ξάστερο ουρανό, θέλετε δεν θέλετε θα δείτε κάτι που σας μαγνητίζει. Στο βόρειο ημισφαίριο, αν πάτε στο πιο σκοτεινό μέρος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, κι έχετε την υπομονή να μετρήσετε τα αστέρια, θα δείτε με γυμνό μάτι περίπου 4.000. Με ένα απλό τηλεσκόπιο των 100-150 ευρώ, που κάνει 100 μεγεθύνσεις, θα δείτε 400.000.