Οι επιστήμονες απαντούν στους φόβους σας… Το γάλα αυξάνει ή όχι την χοληστερίνη;

Διατροφή

Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη καταγράφει ότι η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, παρότι παχαίνει…

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αξιολόγησαν τρεις μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL), όσο και «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα.

Το γάλα αποτελεί έναν πολύ καλό συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά – σε σωστές αναλογίες και συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Περιέχει βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό, καθώς επίσης και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη και νιασίνη οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας του κυττάρου.

Το πιο… δημοφιλές θρεπτικό του συστατικό είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου, επίσης δομικό στοιχείο οστών και δοντιών.

Αν, όμως, έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, τότε η κατανάλωση, γενικότερα των γαλακτομικών, θα σας προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά, πόνους στο στομάχι, ναυτία ή διάρροια. Πηγή, διεθνές περιοδικό για θέματα Παχυσαρκίας «International Journal of Obesity».

Σύνολο επισκέψεων 2,880 , Σήμερα 3