Αυτός ο ξηρός καρπός αναδείχθηκε ως ο καλύτερος στον κόσμο

Διατροφή

Γιατροί, διαιτολόγοι, αλλά και γυμναστές συχνά υπογραμμίζουν την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στην συνολική υγεία.

Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που έχουν ωφέλιμη δράση για τον οργανισμό. Είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μετάλλων. Σύμφωνα με πολλές μελέτες επιστημόνων, μία διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως οι διάφορες καρδιακές παθήσεις!

Όμως, ποιος μπορεί να θεωρηθεί ως ο καλύτερος ξηρός καρπός;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων, tasteatlas.com, τα φιστίκια Αιγίνης αναδείχθηκαν ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,7, αφήνοντας πίσω του φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία.

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και την μεγαλύτερη αναλογία των απαραίτητων, για τον οργανισμό, αμινοξέων, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Επίσης περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Είναι ακόμη μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα,

1. Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που εμπεριέχεται στα φιστίκια είναι ακόρεστα λίπη, που συνδέονται με μειωμένη χοληστερόλη. Υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν άμεση συσχέτιση μεταξύ φιστικιών και χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης. Μια μικρή μελέτη ανέδειξε ότι τα φιστίκια βελτιώνουν συνολικά τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ρυθμίζουν κι άλλους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

2. Αποτελούν ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών

Τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, καροτενοειδών και θειαμίνης. Στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα από τα 50 πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι.

3. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Στους ανθρώπους με υπέρταση συστήνεται συχνά η διατροφή DASH, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 4 έως 5 μερίδες ξηρών καρπών, σπόρων και φασολιών την εβδομάδα. Η τακτική κατανάλωση φιστικιών υποστηρίζεται επίσης από αυτή τη διατροφή. Έρευνα του Nutrients, άλλωστε, έχει αναδείξει ότι μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης την ημέρα συνδέεται με χαμηλή συστολική και διαστολική πίεση.

4. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που περιέχουν τα φιστίκια, υποστηρίζει την καρδιακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 28 γραμμάρια ξηρών καρπών εμπεριέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.