Του άρεσε να ζωγραφίζει στο πάτωμα… όπως τα παιδιά. Βίντεο από την τελευταία έκθεσή του

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού…

Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ζωγράφους, με χαρακτηριστικό ύφος και τεχνοτροπία. Από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς της ελληνικότητας στη ζωγραφική.

Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκιο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο.  Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο.

«Όταν δεν ζωγραφίζω είμαι δυστυχής» δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Φασιανός. «Αν δεν έχεις έμπνευση, και το πιο ωραίο ατελιέ να έχεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Κάνεις όλο τα ίδια. Και οι εμπνεύσεις έρχονται σπάνια», λέει χαρακτηριστικά. Και τι του αρέσει; «Ζωγραφίζω στο πάτωμα, κάποιες φορές, όπως τα παιδιά»…

Μάλιστα, θυμάται πως “όταν ήμουν στη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγράφιζα στο δάπεδο, μπροστά στους συμμαθητές μου»…

Ο Γάλλος ποιητής, Λουί Αραγκόπν τον είχε αποκαλέσει τον «τελευταίο μεσογειακό ζωγράφο», χαρακτηρισμό που ο ίδιος δέχτηκε με ενθουσιασμό, καθώς πάντα το χρώμα και το φως της Ελλάδας τον ενέπνεαν.

Ο Φασιανός, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε πει: «Εκφράζω τον άνθρωπο του σήμερα, ο οποίος φέρει τη μνήμη όλων όσων προηγήθηκαν. Έχει μεγαλώσει στον ίδιο τόπο με τα ήπια βουναλάκια και το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά αντί για χιτώνα και χλαμύδα, φορά γραβάτα και φαρδιά παντελόνια και τρέχει ελεύθερος, όχι με το άλογό του, αλλά με το ποδήλατο, ή τη μηχανή του».

Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών και κοσμημάτων καθώς και την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό επίπλων, την κεραμική.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ζωγράφου, σας παρουσιάζουμε από το αρχείο της ΕΡΤ ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών “Η Εποχή των Εικόνων”, που περιλαμβάνει συνέντευξη του καλλιτέχνη στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με αφορμή την τελευταία αναδρομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη το 2004. Στο απόσπασμα της εκπομπής ο ζωγράφος μιλά για τα παιδικά του βιώματα που επηρέασαν τη ζωγραφική του.