Το πρώτο τρένο θανάτου που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη… Στοιβαγμένοι σε βαγόνια για ζώα

Σαν Σήμερα

Η Θεσσαλονίκη είχε προπολεμικά μια από τις πιο ακμαίες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, μαζί με τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Καστοριά, τη Βέροια, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Πάτρα, τον Βόλο και τη Φλώρινα.

Σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου του 1943, αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντωσης, στο Άουσβιτς.

Στο πρώτο τρένο έφυγαν 2.800 άτομα στοιβαγμένα ογδόντα-ογδόντα σε κάθε βαγόνι με τελικό προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης. Σε αυτό το στρατόπεδο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες και περισσότεροι από 1,1 (έως 1,5 περίπου) εκατομμύρια δολοφονήθηκαν…

Τα περισσότερα θύματα έφθαναν με τραίνο, συχνά μετά από πολυήμερα ταξίδια σε βαγόνια μεταφοράς ζώων. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια καταγεγραμμένο ταξίδι αφορούσε τη μεταφορά αιχμαλώτων από τη Ρόδο και είχε συνολική διάρκεια 17 ημερών.

Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Από αυτούς υπολογίζεται ότι μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή είναι, στη σημερινή της κατάσταση, η πρώτη ατμομηχανή που μετέφερε τους Εβραίους στο Άουσβιτς

Αυτό είναι το τρένο που μετέφερε τους πρώτους Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη στο Αουσβιτς [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύνολο επισκέψεων 1,206 , Σήμερα 1