Παγίδες θανάτου στους βυθούς των θαλασσών μας…

Περιβάλλον

Είναι από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και μια εξαιρετικά σημαντική αόρατη περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως… Τα «δίχτυα-φαντάσματα», όπως αποκαλούνται, χάνονται κατά λάθος σε θύελλες, απορρίπτονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες, παρασύρονται από ισχυρά ρεύματα ή μπλέκονται με άλλα αλιευτικά εργαλεία.

Tα εγκαταλειμμένα αυτά δίχτυα δεν βιοδιασπώνται και παραμένουν στο βυθό για εκατοντάδες χρόνια. Αποτελούν παγίδες θανάτου και απειλή για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν και να προκαλούν συνεχείς παγιδεύσεις και θανατώσεις θαλάσσιων οργανισμών.

Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ψαράδες και εθελοντές δύτες, εστίασαν σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ιθάκη. Εντόπισαν και κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου 23.500 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων 18.500 κιλά ήταν δίχτυα και 5.000 κιλά άλλα είδη θαλάσσιων απορριμμάτων όπως και εκατοντάδες μέτρα δίχτυα απλάδια και παραγάδια.

ΚΥΚΠΕΕ - Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης - Κυκπεε

Ειδικότερα, είκοσι πέντε μεγάλα δίχτυα αφαιρέθηκαν από την “ιχθυοκαλλιέργεια φάντασμα” (ghost farm) στο Καλαβρή. Εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, έκοβαν και προσαρτούσαν ασκούς ανέλκυσης στα δίχτυα. Μόλις έβγαιναν στην επιφάνεια, φορτηγίδα με γερανό σήκωνε τα δίχτυα από το νερό και τα τοποθετούσε σε μεγάλους κάδους που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των διχτυών προς ανακύκλωση. Όπως έγινε γνωστό, τα δίχτυα θα αναγεννηθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα για νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, χαλιά και άλλα.

Επισημαίνεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται ετησίως στις θάλασσες και τους ωκεανούς παγκοσμίως. Το φαινόμενο ονομάζεται “αλιεία φάντασμα” επειδή τα δίχτυα που μοιάζουν σχεδόν αόρατα στο βυθό, παγιδεύουν και σκοτώνουν κάθε είδους θαλάσσιας ζωής.

Σύνολο επισκέψεων 4,546 , Σήμερα 1