Μόνο σε αυτό το ελληνικό νησί επιβιώνει ένα από τα τελευταία σπάνια ζώα… Βίντεο

Ο τόπος μας Περιβάλλον

Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επιστημόνων για ένα ξεχωριστό ζώο το οποίο, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου απαντάται, αναγνωρίζεται από όλους ως ένα εμβληματικό είδος. Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του Μεσογειακού Χαμαιλέοντα. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί Μεσογειακοί Χαμαιλέοντες στην Χίο και στην Κρήτη.  Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξή τους στα νησιά αυτά. Καθώς απειλείται με εξαφάνιση και θεωρείται προστατευόμενο είδος.

Ο χαμαιλέοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην την ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει και τη βιοποικιλότητα τους ιδιαίτερα ευάλωτη. Για το λόγο αυτό, μία μεγάλη πυρκαγιά ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτό τον σημαντικό, τον τελευταίο πληθυσμό μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα.

Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Αρχιπελάγους, έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, ξεκίνησε επιτόπια έρευνα και δράσεις προστασίας με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην άμυνα αυτού του σπάνιου πλέον είδους.

Μοναδικό είδος ο μεσογειακός χαμαιλέοντας στη Σάμο

Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας είναι ένα προστατευόμενο και σπάνιο ερπετό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις και την κλιματική αλλαγή, καθώς έχει μικρό κύκλο ζωής με μέση διάρκεια τα 3 χρόνια. Καθώς τρέφονται με έντομα, οι χαμαιλέοντες εκτός από σημαντικό τους ρόλο στο οικοσύστημα, έχουν μεγάλη χρησιμότητα και στη ζωή του ανθρώπου, ελέγχοντας τους πληθυσμούς των εντόμων που πλήττουν τα οπωροφόρα δέντρα και τις καλλιέργειες.

Οι χαμαιλέοντες είναι δενδρόβια ερπετά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κρυμμένοι σε κλαδιά υψηλών θάμνων ή δένδρων. Παρόλα αυτά κατά την αναπαραγωγική περίοδο, εγκαταλείπουν τα δέντρα για να αναζητήσουν σύντροφο και στη συνέχεια για να γεννήσουν τα αυγά τους. Όπως όλες οι σαύρες που συναντάμε στην Ελλάδα, οι χαμαιλέοντες δε διαθέτουν δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο.

Psili Kouveda: Η γλώσσα του χαμαιλέοντα είναι πιο μακρυά από το ...

Στην Eλλάδα υπάρχει και ένα άλλο είδος χαμαιλέοντα, ο Αφρικάνικος Χαμαιλέοντας που συνταντάται μόνο στην Πύλο της Πελοποννήσου. Ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας  φαίνεται να εισήχθη στην Ελλάδα, μέσω της  Αιγύπτου χιλιάδες χρόνια πριν.

Γνωρίστε τον χαμαιλέοντα της Σάμου