Σύμφωνα με τους επιστήμονες “η μεγάλη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου προέρχεται από τη σωστή διατροφή”…
Nέα μελέτη επιστημόνων συνδέει τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με τις διατροφικές συνήθειες. Η μελέτη επισημαίνει πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά σχεδόν 20%, απλώς τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα από τις τέσσερις διατροφικές ομάδες που έχουν επιλέξει: Δημητριακά, φρούτα/ λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια.
Ειδικότερα οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο προσεκτικά οποιοδήποτε από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής – τα οποία εστιάζουν στην κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων – είχαν ουσιαστικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Η μελέτη ακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 75.000 γυναικών και περισσότερων από 44.000 ανδρών για 36 χρόνια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες ομαδικές μελέτες για την εξέταση των διατροφικών προτύπων και του μακροπρόθεσμου κινδύνου πρόωρων θανάτων και θανάτων από σημαντικές ασθένειες.
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό το διατροφικό πρότυπο επικεντρώνεται στα υγιή λίπη, ειδικά στα μονοακόρεστα λιπαρά, εκτός από τα φυτικά τρόφιμα και το μέτριο αλκοόλ.
Η υγιεινή διατροφή έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα και όχι τα ζωικά προϊόντα. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα αποδοκιμάζει τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως η πατάτα και τα υποπροϊόντα της.
Οι χορτοφάγοι βρίσκονται στην κορυφή αυτής της δίαιτας, λέει, και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά ζωικά προϊόντα ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρίσκονται χαμηλά σ′ αυτή τη βαθμολογική κλίμακα.
Η μελέτη βρήκε επίσης ότι μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από ορισμένες χρόνιες ασθένειες εάν οι άνθρωποι βελτίωναν τη διατροφή τους με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες που βελτίωσαν την υγεία της διατροφής τους κατά 25% μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο από 6% έως 13% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο από 7% έως 18%, αναφέρει. Υπήρξε μείωση έως και 7% στον κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η άνοια.
Η μείωση της θνησιμότητας από αναπνευστικές ασθένειες ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 35% έως 46%, συμπληρώνουν οι ερευνητές. Πηγή επιστημονικό περιοδικό JAMA
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.