Τέσσερα προϊόντα που βρίσκονται στο πιάτο των κατοίκων του βορείου Αιγαίου περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να καταχωρηθούν στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ).
Ένα από αυτά είναι η σαρδέλα Καλλονής, η οποία θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν που θα ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Επίσης ζητείται αναγνώριση για το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα», το μελίχλωρο τυρί Λήμνου και το «ασπρομύτικο» φασόλι της Λήμνου.
Και αυτοί είναι οι λόγοι που τα προϊόντα αυτά θεωρούνται μοναδικής αξίας:
Σαρδέλες Καλλονής
Οι σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα, την παπαλίνα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με το σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο, τα σαφρίδια, το γαύρο, τα κοκάλια, τις ρέγγες και την πέστροφα.
Οι σαρδέλες που είχαν χαρακτηριστεί ως το φαγητό της φτωχολογιάς, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια μικρή μερίδα σαρδέλες μπορεί να παρέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης Β2, το 25% της νιασίνης και το 150% της Βιταμίνης Β12. Όλες οι Βιταμίνες Β βοηθούν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιούνται και στο μεταβολισμό της ενέργειας. Επίσης, είναι πλούσιες σε μέταλλα όπως ο φώσφορος (49% ΣΗΠ), το ασβέστιο (38% ΣΗΠ), σελήνιο (75% ΣΗΠ), καθώς και σίδηρο (16% ΣΗΠ), μαγνήσιο (10% ΣΗΠ) και κάλιο (11% ΣΗΠ).
Περιέχουν επίσης πολλά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οφέλη των οποίων είναι γενικώς αποδεκτό ότι μειώνουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Όμως, λόγω του ότι οι σαρδέλες είναι χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, σχετικά με άλλα ψάρια που καταναλώνει ο άνθρωπος.
Μέλι Ικαρίας
Το μέλι Ικαρίας, γνωστό ως «Άναμμα», προέρχεται από το φθινοπωρινό ρείκι. Το φθινοπωρινό ρεικόμελο έχει σχεδόν χάλκινο χρώμα, έντονο άρωμα με νότες καραμέλας “γαιώδεις” και “ξύλινες” και υπόπικρη γεύση. Προέρχεται από την ερείκη την σπονδυλανθή (Erica manipuriflora), έναν θάμνο με μωβ λουλούδια που ανθίζει το φθινόπωρο.
Σε έρευνα επιστημόνων βρέθηκε ότι το μέλι αυτό είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει την γενική υγεία.
Μελίχλωρο τυρί Λήμνου
Το μελίχλωρο τυρί Λήμνου ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή, αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας και είναι ιδανικό για σαγανάκι αλλά και για συνοδεία ζυμαρικών.
Το Ασπρομύτικο φασολάκι Λήμνου
Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία φασολιού που συναντάται μόνο στο νησί της Λήμνου, με την επιστημονική ονομασία Vigna Unguiculata. Μοιάζει σε όψη με το γνωστό μαυρομάτικο, όμως είναι ξηροθερμικό, έχει μικρότερο μέγεθος και χρώμα. Η παραγωγή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα στο στάδιο του καθαρισμού και του διαχωρισμού από τις ξένες ύλες. Η καλλιέργειά του, εκτός από το αρχικό στάδιο της σποράς είναι χειρωνακτική και αναβιώνει την τελευταία δεκαετία στην κεντρική και ανατολική Λήμνο, με τις περιοχή της Ατσικής και του Ρεπανιδίου να φημίζονται για την ποιότητά τους στο συγκεκριμένο είδος. Το 2018 βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας Olymp Awards.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.