Παγκόσμια αναγνώριση για τη διατροφή των κατοίκων του βορείου Αιγαίου. Τέσσερα προϊόντα μοναδικής αξίας…

Διατροφή

Τέσσερα προϊόντα που βρίσκονται στο πιάτο των κατοίκων του βορείου Αιγαίου  περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να καταχωρηθούν στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ).

Ένα από αυτά είναι η σαρδέλα Καλλονής, η οποία θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν που θα ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Επίσης ζητείται αναγνώριση για το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα», το μελίχλωρο τυρί Λήμνου και το «ασπρομύτικο» φασόλι της Λήμνου.

Και αυτοί είναι οι λόγοι που τα προϊόντα αυτά θεωρούνται μοναδικής αξίας:

Σαρδέλες Καλλονής

Οι σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα, την παπαλίνα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με το σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο, τα σαφρίδια, το γαύρο, τα κοκάλια, τις ρέγγες και την πέστροφα.

Οι σαρδέλες που είχαν χαρακτηριστεί ως το φαγητό της φτωχολογιάς, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια μικρή μερίδα σαρδέλες μπορεί να παρέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης Β2, το 25% της νιασίνης και το 150% της Βιταμίνης Β12. Όλες οι Βιταμίνες Β βοηθούν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιούνται και στο μεταβολισμό της ενέργειας. Επίσης, είναι πλούσιες σε μέταλλα όπως ο φώσφορος (49% ΣΗΠ), το ασβέστιο (38% ΣΗΠ), σελήνιο (75% ΣΗΠ), καθώς και σίδηρο (16% ΣΗΠ), μαγνήσιο (10% ΣΗΠ) και κάλιο (11% ΣΗΠ).

Περιέχουν επίσης πολλά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οφέλη των οποίων είναι γενικώς αποδεκτό ότι μειώνουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Όμως, λόγω του ότι οι σαρδέλες είναι χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, σχετικά με άλλα ψάρια που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Μέλι Ικαρίας

Το μέλι Ικαρίας, γνωστό ως «Άναμμα», προέρχεται από το φθινοπωρινό ρείκι. Το φθινοπωρινό ρεικόμελο έχει σχεδόν χάλκινο χρώμα, έντονο άρωμα με νότες καραμέλας “γαιώδεις” και “ξύλινες” και υπόπικρη γεύση. Προέρχεται από την ερείκη την σπονδυλανθή (Erica manipuriflora), έναν θάμνο με μωβ λουλούδια που ανθίζει το φθινόπωρο.
Σε έρευνα επιστημόνων βρέθηκε ότι το μέλι αυτό είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει την γενική υγεία.

Μελίχλωρο τυρί Λήμνου

Η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι Ικαρίας και το μελίχλωρο Λήμνου στη λίστα με τα προϊόντα ΠΟΠ

Το μελίχλωρο τυρί Λήμνου ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή, αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας και είναι ιδανικό για σαγανάκι αλλά και για συνοδεία ζυμαρικών.

Το Ασπρομύτικο φασολάκι Λήμνου

Ασπρομύτικα φασολάκια Λήμνου με βραστά αβγά

Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία φασολιού που συναντάται μόνο στο νησί της Λήμνου, με την επιστημονική ονομασία Vigna Unguiculata. Μοιάζει σε όψη με το γνωστό μαυρομάτικο, όμως είναι ξηροθερμικό, έχει μικρότερο μέγεθος και χρώμα. Η παραγωγή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα στο στάδιο του καθαρισμού και του διαχωρισμού από τις ξένες ύλες. Η καλλιέργειά του, εκτός από το αρχικό στάδιο της σποράς είναι χειρωνακτική και αναβιώνει την τελευταία δεκαετία στην κεντρική και ανατολική Λήμνο, με τις περιοχή της Ατσικής και του Ρεπανιδίου να φημίζονται για την ποιότητά τους στο συγκεκριμένο είδος. Το 2018 βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας Olymp Awards.