Διεθνής αναγνώριση… “Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί…”

Ο τόπος μας

Δύο αγγλόφωνα Μέσα, με εκατομμύρια αναγνώστες, που καλύπτουν τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναδεικνύουν την αυθεντικότητά της Τήνου. «Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στην ηλιόλουστη παραλία και να απολαύσει τη γαλάζια θάλασσα», γράφει σε ρεπορτάζ για τη “Μούσα του Αιγαίου” το καναδικό “The Travel” με πάνω από 4 εκατομμύρια αναγνώστες. Και προσθέτει ότι η Τήνος «έχει διατηρήσει ακόμα την αυθεντική της γοητεία. Είναι ένα μέρος που προορίζεται για όσους απολαμβάνουν την ηρεμία και τις απρόσκοπτες παραλίες».

Αλλά και η βρετανική εφημερίδα LIVERPOOL ECHO παρουσιάζει την Τήνο ως «μια χαλαρωτική εναλλακτική, με πολλούς αρχαίους ανεμόμυλους που βρίσκονται σε όλη την απέραντη ύπαιθρό της». Τονίζει ότι αποτελείται από υπέροχα ορεινά χωριά και αμμώδεις παραλίες και εξαίρει το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στις ταβέρνες του νησιού.

Το νησί της Παναγιάς

Η Τήνος είναι το νησί της Παναγίας, των ανέμων και της τέχνης του μαρμάρου. Οι διακοπές στην Τήνο είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά των Κυκλάδων. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, έτσι ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών, τα λεγόμενα «πεζούλες» ή «χαλιά», που διαχωρίζονται από χαμηλούς μαντρότοιχους, τους τράφους από «ξερολιθιές». Γι’ αυτό το χαρακτηριστικό της η Τήνος χαρακτηρίστηκε από τον Κορνήλιο Καστοριάδη ως «χειροποίητο νησί».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική περιστεριώνες και τα εκατοντάδες εξωκλήσια του. Συνολικά, εκκλησίες και εξωκλήσια μαζί φτάνουν τα 750.

Στην Τήνο βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας, με την ομώνυμη θαυματουργό, κατά τη χριστιανική παράδοση, εικόνα. Η εκκλησία αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο συρρέει στην Τήνο για προσκύνημα, αν και γενικότερα είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο αριθμός των επισκεπτών – προσκυνητών εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύρια το χρόνο.